MENU
x
JUSSI VALTONEN ÉS HANNA WESELIUS A BUDAPESTI KÖNYVFESZTIVÁL FINN VENDÉGEI
20.04.2017 /12:30 - 23.04.2017 /12:30

JUSSI VALTONEN ÉS HANNA WESELIUS A BUDAPESTI KÖNYVFESZTIVÁL FINN VENDÉGEI

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál idén 24. alkalommal, április 20-23. között kerül megrendezésre. Az évente mintegy 60.000 látogatót vonzó fesztivál a nemzetközi könyves világ jegyzett eseménye, a térség meghatározó szakmai és kulturális fóruma. Az idei év finn vendégei Jussi Valtonen és Hanna Weselius.

Valtonen legújabb Nem tudják, mit cselekszenek (He eivät tiedä mitä tekevät) című regényének magyar fordítása a napokban jelent meg. A könyv magyarországi bemutatójára a könyvfesztivál ideje alatt, április 21-én, szombaton, 15-16 óráig a Millenáris Park Supka Géza termében kerül sor. A könyvet Patat Bence fordította magyarra, és a Cser Kiadó adta ki.

Jussi Valtonen író, pszichológus. Eddig két regénye és egy novelláskötete jelent meg. Nem tudják, mit cselekszenek című regénye 2014-ben elnyerte a Finlandia-díjat, Finnország legrangosabb irodalmi díját. Valtonen hat évig írta a regényt.

„Társadalmi regényt akartam írni, a lehető legszélesebb perspektívával. Eléggé zavartnak és tehetetlennek érzem magam bonyolult világunk láttán.” – Jussi Valtonen

A könyvfesztivállal egyidőben megrendezett Európai Elsőkönyvesek Fesztiválján a FinnAgora Hanna Weseliust látja vendégül. Weselius első regénye, az Alma! 2016-ban elnyerte a Helsingin Sanomat irodalmi díját. A zsűri értékelésében dicsérte a regény nyelvi megformáltságát, mellyel a művészetről, mai modern világunkról és azokról az értékekről beszél, melyekkel az emberséget, de különösen a nőiséget mérni szoktuk. Hanna Weselius a bölcsészettudomány doktora, jelenleg sajtófotózást tanít az egyetemen.

 

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál központi helyszíne a Millenáris Park (II. Kis Rókus utca 16-20).

 

A finn szerzők programjai a Budapesti Könyvfesztiválon:

Április 21, péntek 

14-15.30 Az EURÓPAI ÍRÓTALKOZÓ panelbeszélgetése (Angol nyelvű program) Európa női szemmel
Résztvevők: Hanna Weselius (Finnország), Ivana Dobrakovová (Szlovákia), Lidia Amejko (Lengyelország), Szaniszló Judit (Magyarország), Siri Ranva Hjelm Jacobsen (Dánia), Roos van Rijswijk (Hollandia), Moderátor: Bán Zsófia

EurópaPont, Millenáris (Budapest II. Lövőház u. 35.)

Április 22, szombat

14.30-16.00 Hanna Weselius bemutatkozása az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválján
Második pódiumbeszélgetés
Moderátor: Forgách András
Résztvevők: Hanna Weselius (Finnország), Olivier Bourdeaut (Franciaország), Gábor Fónyad (Ausztria), Michal Havran (Szlovákia), Dmitrij Kapitelman (Németország), Szaniszló Judit (Magyarország), Viktor Tzakov (Bulgária), Sara Vybíralová (Csehország) és Nora Szentiványi (Norvégia)

Az angol nyelvű beszélgetésen a moderátorok a könyvükről kérdezik a résztvevőket. A beszélgetés magyar nyelvű szinkrontolmácsolással zajlik.

Millenáris, Főépület, Lázár Ervin terem

15-16.00 Szép új világ? Tudományos és technológiai fejlődés, állatkísérletek, etika és jövőkutatás.
Az évtized legnagyobb finn könyvsikere, Jussi Valtonen Nem tudják, mit cselekszenek című Finlandia-díjas regényének bemutatója
Résztvevők: Jussi Valtonen író, Csányi Vilmos és Patat Bence fordító
Moderátor: Gaborják Ádám
(Cser Kiadó és Finnagora)

Millenáris, B épület, Supka Géza terem

16-16.45 Jussi Valtonen és Hanna Weselius jelen lesznek az Északi országok standján (B2 – Dánia, Finnország, Norvégia Irodalmának standja)