MENU
x

Rólunk

Küldetésünk Finnország képviselete a finn kulturális és tudományos eredményekről, valamint a finn gazdasági szereplőkről szóló ismeretek terjesztésével Magyarországon és a környező országokban. Intézetünk kiemelt hangsúlyt fektet a művészet és a tudomány aktuális irányzataira.

A FinnAgora, a magyarországi Finn Intézet Budapesten működik. Az intézmény a Finn Nagykövetség épületében található, és szorosan együttműködik a nagykövetséggel, de Magyarországon önálló szervezetként működik. A FinnAgora fő küldetése, hogy képviselje és népszerűsítse Finnországot, annak kultúráját, tudományos eredményeit, valamint az ország gazdasági szereplőit Magyarországon és a környező országokban. Intézményünk kiemelt hangsúlyt fektet a művészet és a tudomány aktuális irányzataira. Jelenlegi igazgatónk Heljä Franssila.

A FinnAgora Finnország 17 kulturális és tudományos intézményének egyike. A 2004-ben alapított intézmény fő célja a finn művészek, tudósok, valamint gazdasági és társadalmi szereplők jelenlétének növelése Közép-Európában. A FinnAgora tehát alapvetően egy közvetítő, amelynek tevékenysége a finn kultúra, tudomány és gazdaság szereplőinek kiváló tudásán, valamint a magyar és nemzetközi szervezetekkel való szoros együttműködésen alapul. A FinnAgora együttműködő partnerei között számos finn és magyar kulturális, tudományos, oktatási és gazdasági intézmény, valamint több cég és civil szervezet is található. Az intézményt egy alapítvány tartja fenn, amelynek igazgatótanácsa több város, felsőoktatási intézmény, minisztérium, valamint kulturális, gazdasági vagy civil szervezet képviselőiből áll. A FinnAgorát a Finn Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatja. Alapítványunk elnöke Jyrki Myllyvirta. Az alapítvány finnországi képviselője Mikko Lohikoski.

TEVÉKENYSÉGÜNK FŐBB TERÜLETEI

A finn kultúra, tudomány és gazdaság szereplőit képviseljük. Finn művészekkel, információs központokkal, művészeti és kulturális szereplőkkel együttműködve szervezünk rendezvényeket (finn intézmények, kulturális szervezetek, galériák, múzeumok, egyetemek, civil szervezetek és üzleti partnerek). Pályázatokkal támogatjuk a feltörekvő tehetségeket a TelepArt programon keresztül. Magyar fesztiválokat, kiállításokat, szemináriumokat, valamint kulturális és civil szervezeteket is támogatunk szakértői segítséggel és utazási támogatással, hogy hidat és kapcsolatokat teremtsünk a kultúra, az oktatás, az üzleti élet és a tudomány finn szereplői, valamint magyar partnereink között.

EGYÜTTMŰKÖDÉS

A FinnAgora számos magyar múzeummal, kulturális helyszínnel, egyetemmel és intézménnyel működik együtt. Folyamatosan keressük az olyan innovatív és friss projekteket, amelyek a finn kultúra és kutatás új formáit mutathatják be.

Valóság rezidencia

Valóság rezidencia

Finn művészek számára kialakított rezidencia Budapest központjában. 2011-ben alakult, és eddig több száz művészt látott vendégül. A rezidenciára akár egész családok is pályázhatnak.

További információ a rezidencia weboldalán.

Together alone

Together alone

2021 májusában a Finn Kulturális és Akadémiai Intézetek meghirdették a „Together Alone 2.0”-t, egy új nyílt pályázatot művészeti projektek számára, hogy segítsenek a művészeti színtéren a Covid-19 világjárvány okozta kihívások leküzdésében. A felhívás azoknak a művészeknek és kreatív dolgozóknak szólt, akiknek tevékenységét és megélhetését hátrányosan érintette a járvány. A több mint 140 pályázatból nyolc olyan projektet választottunk ki, amelyek új munka- és gondolkodásmódokat vizsgálnak ebben a nehéz időszakban.

További információ a projektről itt.

Telepart

Telepart

A TelepART pályázat jelenleg zárva tart. A járvány enyhülésével meglepően sok TelepART pályázat érkezett be hozzánk, és számos kiváló projektet volt lehetőségünk támogatni. Most azonban egy időre szüneteltetnünk kell a programot. Az esetleges folytatásról az év végén értesítünk mindenkit.

A TelepART Mobilitási Támogatási Platform támogatja a feltörekvő és részben megalapozott művészeket munkájuk nemzetközi bemutatásában. A projekt középpontjában a gyors hozzáférésű finanszírozás új stílusa áll. Ez a támogatás a Finnország és Magyarország, Szlovákia, Szlovénia, Csehország, Horvátország és Románia közötti előadások utazási költségeinek fedezésére szolgál.

További információk a TelepART weboldalán.