Eltelt az első hónapom a FinnAgoránál, és micsoda gyors indulás volt!

A legelső hetemen igazgatóként a FinnAgora Finnovation szemináriumát bonyolítottuk le a nemek közötti egyenlőségről a munka világában. Főelőadónk, Anni Marttinen jól ismert közgazdász és influencer Finnországban, akinek több ezer követője van TikTok- és Instagram-fiókjain. Marttinen a feminista közgazdaságtan szószólója, ami hangsúlyosabban figyelembe veszi a nemek közötti egyenlőséget, a környezetet és az emberek jólétét, mint a hagyományos neoklasszikus közgazdaságtan. A szemináriumon az Amnesty nemek közötti esélyegyenlőségi koordinátora, Csernus Fanni és a Lazy Women kollektívája is tartott workshopokat.

Április közepén a FinnAgora teljes kuratóriumát láthattuk vendégül a napfényes Budapesten. Az kuratórium elnöke, Ambrosius atya távozott posztjáról, új elnöknek Jyrki Myllyvirta alpolgármestert választották meg. Köszönjük Ambrosius atyának az intézet iránti hosszú távú elkötelezettségét, és minden munkatársunk sok sikert kíván Jyrknek a FinnAgora alapítványának vezetésében.

A kuratórium számára tartott szemináriumon a CEU Demokrácia Intézetének igazgatója, Szelényi Zsuzsanna a Tainted Democracy című új könyvéről mesélt a jelenlévőknek. Éles portrét festett Magyarország politikai helyzetéről, és a jelenlegi helyzet megváltoztatásának lehetőségére is reflektált. A manipulált választásokat is el lehet veszíteni – mondta Orbán néhány héttel korábbi interjúját idézve.

A FinnAgora munkatársaival közösen megbeszéltük, hogy milyen munkaközösséget szeretnénk kialakítani az intézetben. Mindannyiunk számára fontos az a munkakultúra, amelyben megbízunk és tiszteljük egymást. Szeretnénk csapatban dolgozni, és hangsúlyt fektetni az örömteli munkavégzésre és az empátiára. Mindenki a világos és átlátható folyamatokat részesíti előnyben. A FinnAgora új stratégiája kimondja, hogy az intézet munkájának és vezetésének az inspirációt és a professzionalitást kell megcéloznia. Ez az alapállás, amit mindenképpen szem előtt tartunk. A workshopunkon mindenki azt mondta, hogy kiváló, hozzáértő és felelősségteljes csapatunk van. Örömmel látom minden nap, hogy ez tényleg igaz!

Kollégáimmal azon is elgondolkodtunk, hogy min változtathatunk, fejleszthetünk az intézet tevékenységében. Egyetértettünk abban, hogy hosszabb távú projekteket és együttműködéseket kell létrehoznunk, valamint a partnerhálózatunkat is erre szeretnénk ösztönözni. A FinnAgora számára fontos témák, mint például az esélyegyenlőség és a kisebbségi kérdések továbbra is fókuszban maradnak, és valószínűleg más tematikus prioritások is társulnak majd hozzájuk. A civil szféra szereplőinek támogatása kiemelten fontos számunkra az új stratégiában, ennek érdekében a következő években még erőteljesebben fogunk dolgozni.

Alig várom a következő három évet a FinnAgoránál, és nagy megtiszteltetés Budapesten élni!

 

Heljä Franssila

 

Fotó: Az áprilist tavaszi nagytakarítással kezdtük az irodában. Heljä sem félt a kezébe venni a felmosót!

Fotó: Alina Kantola