Ville Andersson és Martta Tuomaala finn képzőművészek az Art Quarter Budapest művészeti központ ösztöndíjasaként fognak tevékenykedni 2023 őszén, a két képzőművész szeptember 20-án kezdi meg háromhónapos munkáját. Az augusztus elején közzétett felhívásra alig több mint huszonnégy óra leforgása alatt tíz pályázat érkezett.

Az Art Quarter Budapest (aqb) egy független kulturális intézmény Budafokon, amely rendezvényeket, művészeti programokat, koncerteket és kiállításokat szervez, valamint képzőművészeknek szóló rezidenciaprogramot is működtet. A 2012 óta működő központ egy egyedülálló régi gyárépületben, az egykori Haggenmacher Sörgyár területén található. Az aqb Európai Unió által finanszírozott rezidenciaprogramjának célja, hogy lehetőséget biztosítson az ide érkező művészeknek megismerkedni a magyar kortárs művészeti szcénával, továbbá hogy új szakmai kapcsolatok létrejöttével támogassa a művészek munkáját és karrierjét.

A FinnAgora, a magyarországi Finn Intézet augusztus elején pályázatot írt ki finn állampolgárságú, illetve Finnországban tevékenykedő művészek számára. Alig több mint huszonnégy óra leforgása alatt tíz pályázat és tucatnyi megkeresés érkezett be. Az aqb kurátorai végül két művészt választottak be a rezidenciaprogramba, Martta Tuomaalát és Ville Anderssont.

„A pályázatok és megkeresések jelentős száma azt mutatja, hogy a közép-európai rezidenciaprogram felkeltette a Finnországban dolgozó művészek érdeklődését. Jelenleg az Art Quarter Budapest-vel együttműködésben egy hosszú távú rezidenciaprogram megvalósításán dolgozunk, amelyet jövő év márciusában nyílt pályázat formájában szeretnénk meghirdetni” – mondta Heljä Franssila, a FinnAgora igazgatója.

 

A művészekről

Ville Andersson (1986) Helsinkiben élő multidiszciplináris művész. Jártassága van számos stílus, művészeti téma és média területén, alkotásaihoz fotográfiát, grafikát, festményt, szöveget, installációkat és 3D modellező szoftverrel létrehozott formákat is felhasznál. Andersson munkái az üresség, a csend fogalmát, valamint a csend által teremtett lehetőségeket kutatják. „Jelenleg egy új sorozaton dolgozom, amelyet 2024 áprilisában állítanak ki Helsinkiben. Budapesten szeretném felfedezni a helyi művészeti életet is” – nyilatkozott a művész az aqb rezidenciaprogramjával kapcsolatos terveiről.

Martta Tuomaala (1983) Helsinkiben élő képzőművész, aki a mozgókép különböző formáival dolgozik. Munkáinak központi témái a dolgozók jogai, a mindennapi lét, az egyéni és közösségi küzdelmei, valamint a hatalommal való visszaélés. Tuomaala alkotásai a film, a videó és az installáció különféle formái köré rendeződnek, amelyekben ő maga rendezőként, forgatókönyvíróként és alkalmaként előadóként is közreműködik. „A rezidenciaprogram alatt két különböző audiovizuális alkotásomon fogok dolgozni; ezek olyan témákat járnak körbe, mint a munka, a munkahelyi szerveződések és a magánélet” – mondta Tuomaala.