Október utolsó hétvégéjén két figyelemreméltó finn jazzformáció érkezik a várva várt New Jazz from Finland fesztivál keretében az Opus Jazz Clubba. Az október 27-i nyitónapon fellépő Superposition debütáló albuma 2020-ban az év jazzlemeze lett Finnországban, az október 28-án fellépő Kaisa’s Machine nyáron megjelent új anyagát pedig a neves New York-i kiadó, a Greenleaf Music kiadó gondozta.

Superposition © Tero Ahonen

A Helsinkiből érkező fiatal finn supergroup, a Superposition olyan zenészeket egyesít, akik számos projektből ismertek, emellett valamennyien megfordultak már az Opus színpadán a New Jazz from Finland sorozatban. Elmélyült, a hallgató teljes figyelmére igényt tartó zenéjük kifogyhatatlan ötletekkel és makulátlan hangszeres játékkal halmozza az erős zenei állításokat. A tagok változatos hangvételű kompozícióinak alapvetően sötét színezete alól a közös alkotás intenzív energiája robban elő. A We Jazz Records kiadásában megjelent debütáló albumuk hazájukban a 2020-as év legjobb jazzlemeze lett. A zenekarvezető, Olavi Louhivuori olyan zenészekkel dolgozik, mint Tomasz Stanko, de szólóprojektjeivel és Oddarrang nevű zenekarával egyaránt hírnevet szerzett. Az együttest két szaxofonos erősíti: Linda Fredriksson saját triója mellett a Mopo zenekarból is ismert (őket 2018-ban hallhattuk az Opusban), míg Adele Sauros nemrég mutatta be legutóbbi albumát a 2022 őszén Budapesten járt Katu Kaiku élén. Mikael Saastamoinen nagybőgős legismertebb projektje az OK:KO – vibráló, többdimenziós játékát 2018 után most újra hallhatja az Opus közönsége.


Kaisa Mäensivu © Oskari Joutsen

Kaisa Mäensivu zenéjében a skandináv krimik világát New York szikrái ragyogják be. A finn nagybőgős érzelmektől átjárt, igényes kompozíciókban fogalmazza meg vízióját a zenéről mint az események feldolgozásának egyik lehetséges módjáról: hol groove-os számokkal hív ünnepi táncba, hol az élet misztériumai és tragédiái felett késztet elgondolkodásra. Telt hangszínű, határozott játéka nemritkán meglepő fordulatokat vesz. Mäensivu 2015-ben alapított zenekara két évvel később debütált a szoros egységbe fűzött, képzeletgazdag In the Key of K című lemezzel. A nagybőgős azóta New Yorkba helyezte át bázisát, amely nemzetközi karrierjének kiindulópontjává is vált. Bár a Kaisa’s Machine új zenészekkel gyarapodott, a név megmaradt, és újabb albumuk, a New York varázslatos atmoszférájára reflektáló Taking Shape már a neves Greenleaf Music kiadónál jelent meg.

A koncertekre jegyek 3500 forintos áron kaphatók a helyszínen, a bmc.jegy.hu oldalon, valamint az InterTicket országos Jegypont hálózatában.