A FinnAgora a Magyarországi Evangélikus Egyházzal együttműködésben február 27-én szemináriumot szervezett finn gyülekezetek magyarországi testvérgyülekezetei számára a Finn Nagykövetségen. A szeminárium az önkéntes munkáról szólt a finnországi és magyarországi gyülekezetekben. A beszélgetésen szó esett az önkéntes munka fontosságáról, jövőjéről, kihívásairól és lehetőségeiről.

A meghívott résztvevők Magyarország különböző területeiről érkeztek, és különböző gyülekezeteket képviseltek, melyek finn testvérgyülekezetekkel rendelkeznek. A szeminárium elején üdvözlő beszédet tartott Pertti Anttinen finn nagykövet és Fabiny Tamás püspök. A beszédekben, ahogy a FinnAgora ideiglenes igazgatójának, Anneli Temmesnek a beszédében is ki lett hangsúlyozva az önkéntes munka és a közös beszélgetések fontossága.

A szeminárium finn szakértőjeként volt jelen Anna-Maija Viljanen-Pihkala lelkész a helsinki Lutheránus Egyháztól. Prezentációjában kihangsúlyozta a Finnországban tevékenykedő önkéntesek munkáját, és beszélt arról, hogyan lehet láthatóvá tenni a gyülekezetben az önkéntes munka fontosságát. Megemlítette, hogyan lehet bevonni az önkénteseket, illetve beszélt az önkéntesek munkájának, oktatásának és vezetésének fontosságáról, valamint a köszönetnyilvánítás elengedhetetlenségéről. Ezenkívül szó esett arról is, hogy szükség esetén az embernek képesnek kell lennie akár a nehéz kérdésekkel is foglalkoznia.

Szidoly Roland lelkész megosztotta az önkéntesek motivációjának és irányításának magyarországi tapasztalatait, és ezekről a témákról szó esett a Dr. Cselovszky Klára által vezetett panelbeszélgetésen is. Érdekes példaként merültek fel azok a fesztiválok, ahova meghívták az önkénteseket. Az önkéntes munka rendkívül értékes az egyház és az emberek számára egyaránt, és ezen keresztül jobb közösséget lehet kovácsolni, ahol kapcsolatok szövődnek a különböző generációk között. Érdekesség, hogy Magyarországon kötelező 50 órás önkéntes munkát kell végeznie minden középiskolás diáknak.

A szemináriumon bemutatót tartottak az önkéntes munka erejéről és követelményeiről is. Meg lett említve, hogy az önkéntes munka nem magától értetődő, illetve, hogy fontos bevonni a fiatalokat, akkor is, amikor sokan a szabadidejükben is elfoglaltak. A személyes kapcsolatok fontos motivációként szolgálnak az új önkéntesek toborzásakor. Fabiny püspök felvetette az egyházak és országok közötti együttműködés lehetőségét az önkéntes munka terén.

A nagykövet a nyitóbeszédében hivatkozott egy boldogságról szóló tanulmányra, melyből kiderült, hogy a jelentőségteljesként megélt önkéntes munka a boldogság egyik tényezője.

 

Anneli Temmes