A FinnAgora 2022. november 3-án konferenciát szervezett a klímaváltozásról és a fenntartható energia megoldásokról. A témát elsősorban helyi önkormányzati szinten vitatták meg. A szakértők kiemelték és megvitatták például a klímaváltozás elleni küzdelem különböző energetikai megoldásait. A rendezvényen különböző finn és magyar módszerek, valamint az azokhoz kapcsolódó újítások, kérdések kerültek bemutatásra.

A konferenciát a Finn Nagykövetségen, a Green Policy Centerrel és a magyar Connecting Finland céggel együttműködve szerveztük meg.

A megnyitó beszédet Oras Tynkkynen, a Sitra vezető tanácsadója tartotta. Előadásában bemutatta, hogyan készül Finnország a közelgő télre és az energiaválságra. A sokrétű előadás további beszélgetésre inspirálta a hallgatókat

Az önkormányzatok témája nagyon gyakorlatias szinten került megvitatásra Espoo városán keresztül. Elina Wanne, a város fenntartható fejlődésért felelős igazgatója arról beszélt, hogy az energetikai megoldások hogyan képezik a város növekedésének és fejlődésének fontos részét. Ezután Vjacsezsláv Kurenkov Kecskemét városfejlesztési szakértője egy magyar önkormányzati példát mutatott be, amiben többek között két vállalati esettanulmányról is szó volt. Ezt követően Pintér Zsolt (Scytenergy) és Bíró György (IAG/Profigram) prezentációit hallottuk.

A rendezvényt Anneli Temmes, a FinnAgora ideiglenes igazgatója és Pertti Anttinen Finnország nagykövete nyitotta meg. A rendezvény lebonyolítói és moderátorai Huszár András és Debreceni Attila voltak.

A főként önkormányzati résztvevők hasznosnak találták a diskurzust, valamint új kapcsolatok is születtek a rendezvény segítségével. A beszélgetés ezután egy vacsora formájában folytatódott a Finn Nagykövetség rezidenciáján, melynek a nagykövetség adott otthont.

A konferencia teljes felvétele itt tekinthető meg: https://youtu.be/iZNEJh79R_A