A Finn Nagykövetség és a FinnAgora szemináriumot szervezett a hatékony közigazgatásról a budapesti Finn Nagykövetség épületében 2022. március 29-én, kedden. A szemináriumon különböző témák kerültek megvitatásra a trendekről és gyakorlatokról, valamint az eredményekről és kihívásokról a közszférai ágazatfejlesztés területén Finnországban és Magyarországon.

Kis Norbert rektorhelyettes és Kaiser Tamás professzor (Nemzeti Közszolgálati Egyetem) előadásai a közszféra fejlesztésével foglalkoztak Magyarországon, beleértve a hatékonyság mérését, a közigazgatás céljainak, eredményeinek, indikátorainak és stratégiáinak meghatározását. Anneli Temmes, a FinnAgora ideiglenes igazgatója a finn állami közigazgatás trendjeiről és legújabb fejleményeiről tartott előadást, beleértve a reformok főbb tartalmát, az elért eredményeket és a teljesített kihívásokat. Henna Knuuttila (Finnországi Nagykövetség) küldöttségvezető-helyettes témája a közszféra nemzetközi összehasonlítása volt, emellett példákat is reprezentált a Világbanki összehasonlításhoz.

A közszféra fejlesztésében hasonlóságokat és különbségeket egyaránt sikerült találni Finnország és Magyarország között. Emellett a fejlesztési munka számos kihívása minden előadó számára ismerős volt. A reális célok és mérhető indikátorok kitűzésének fontossága, kevesebb prioritás meghatározása és a stratégiák gyakorlati szintre történő ötvözése szerepeltek a főbb témák között. Hangsúlyozták továbbá a jól működő közigazgatás fontosságát az ország jóléte szempontjából.

A résztvevők között voltak professzorok, tanárok, köztisztviselők és államigazgatási hallgatók is.