2024. január közepén új igazgató csatlakozott a FinnAgora csapatához. Riikkamari Muhonen a tudomány területéről érkezett, és avval a szándékkal kezdte meg munkáját, hogy szakmai hátterét kamatoztatva bővíteni fogja az intézet tevékenységi körét.

Budapest és Magyarország már két évtizede fontos szerepet tölt be az életemben. Első alkalommal 2003-ban jártam itt, és szinte minden évben visszatértem, hogy megcsodáljam e gyönyörű várost. A magyar fővárossal való kapcsolatom új fejezete 2016-ban kezdődött: ekkor költöztem ide, hogy elvégezzem a Közép-európai Egyetem (CEU) doktori képzését történelemtudomány területén.

A doktori kutatás elmélyítette a közép- és kelet-európai történelem és a társadalmak terén szerzett ismereteimet. További kutatásokat végeztem Oroszországban és az Egyesült Államokban, majd a PhD-képzés befejezése után Kirgizisztán fővárosába, Biskekbe költöztem, és a Közép-ázsiai Amerikai Egyetem adjunktusaként dolgoztam. Most onnét vezetett vissza az utam Budapestre, és örömmel tölt el, hogy így döntöttem.

A FinnAgora programjait még diákéveimből ismerem, amikor az intézet által szervezett kiállításokat látogattam, és magyar barátaimmal a Finn Filmnapokra jártunk. Igazgatói munkámat nagy reményekkel kezdem: a magyar közönség által jól ismert, sokszínű kulturális programkínálatunkat szeretném fenntartani, emellett az intézet tevékenységét a tudományos világ felé is szeretném kiterjeszteni. A nyelvészet terén hosszú ideje fennálló tudományos együttműködés mellett olyan projektek létrehozását tervezem, amelyek kapcsolatot teremtenek a finn és magyar humán és társadalomtudományi szakemberek között.

További fontos prioritás a FinnAgora kommunikációjának fejlesztése. Tudományos pályafutásom mellett újságíróként is dolgoztam, továbbá a moszkvai finn nagykövetség csapatának tagjaként is tapasztalatot szereztem. Rövidtávú célként a FinnAgora kommunikációjának vonzóbbá tételét tűztem ki, hogy ezáltal új közönséget érjünk el. Számos történet, ötlet és tapasztalat van, amit érdemes megosztanunk: a tizenharmadik éve megrendezett Finn Filmnapok mellett a 2024. téli-tavaszi programjaink között a médiaművészet, az irodalom és a finn kulinária is szerepel.

Találkozzunk a FinnAgorában!

 Riikkamari Muhonen