MENU
x
Beyond Populism: a nosztalgia korszaka
28.04.2021 /18:00 - 28.04.2021 /18:00

Beyond Populism: a nosztalgia korszaka

Üdvözöljük a Finn Kulturális és Akadémiai Intézetek online előadás- és beszélgetéssorozatán, a Beyond Populism-on!

Ezúttal a németországi Finn Intézet ad otthont az eseménynek, amelyet április 28-án, szerdán 19 órakor tartanak Zoom-on keresztül. Az "A nosztalgia korszaka" című előadást Dr. Antto Vihma, a Finn Nemzetközi Ügyek Intézetének (FIIA) globális biztonsági programjának vezető kutatója, és a Kelet-Finnországi Egyetem adjunktusa tartja.

Az előadás angol nyelven zajlik.

Regisztráljon az eseményre itt: https://link.webropolsurveys.com/Participation/Public/f75a7bd4-93af-4081-bc8e-7b937959c6e6?displayId=Fin2254090&fbclid=IwAR18dKf2yefr255fCbWD5GjlOBMFVMJxklrW5KgAUOrcqhoZ0c_KrhNdIHY

A Beyond Populism a kutatók és az intézetek kutatási információ előállítói szerepét tárgyalja a populizmus korszakában. A kutatás egyik alapvető feladata a társas interakció. Ezt a feladatot a kutatók és az intézetek látják el eredményeik népszerűsítésével.

A Beyond Populism kilenc előadásból, valamint egy záró panelbeszélgetésből áll. A Zoom-os beszélgetések ingyenesek, és minden érdeklődő számára elérhetőek. Az eseményeket finn és angol nyelven zajlanak. Az elkészült felvételek minden előadás után 14 napig megtekinthetők maradnak.

A sorozat a Year of Research-Based Knowledge, azaz a kutatáson alapuló tudás éve 2021 eseményeinek része.

 

Beyond Populism: a nosztalgia korszaka

A nosztalgia a kortárs politika egyik elsődleges hajtóerejévé vált. A tudósok nemrégiben írtak egy „globális nosztalgiajárványról”, amelynek kiszámíthatatlan következményei lehetnek a demokráciára nézve.

Történelmileg a nosztalgia lényegében egy modern állapot, hasonló a kulturális pesszimizmushoz, amely időszakosan felszínre kerül a nyugati politikai gondolkodásban. A helyreállító nosztalgia felhőként telepedett le az európai politikai gondolkodás felett a francia forradalom után, és azóta sem emelkedett fel teljesen. Az eszmetörténet megtörését és a felvilágosodás által bevezetett új ötleteket a társadalom és a régi rend „rothadásával” vádolták.

Az előadás a nosztalgia és a populizmus jelenlegi összefüggéseit elemzi, a nosztalgia négy hajtóerejét azonosítva. Először is, a technológiai változás, különösen a digitalizáció, továbbra is forradalmasítja a modern polgárok életét. Másodszor, a geopolitika változásai nosztalgikus politikát serkentenek mind az emelkedő, mind a hanyatló hatalmakban. Harmadszor: az öregedő népesség, az urbanizáció és az egyre növekvő sokszínűség demográfiai trendjei a nyugati országokban, bár változó intenzitással, de formálják a politikát. Végül, de nem utolsósorban pedig az 1960-as évek végi néma forradalomban kikristályosodott értékváltás is a jelenlegi politikai polarizáció középpontjában áll. A narratíva, miszerint az egészséges rend a progresszív eszmék eredményeként „rothadtá” válik, továbbra is központi szerepet játszik - csakúgy, mint 1789 utóhatásaként.

A nosztalgikus érzés azonban nem jár együtt a reflektív, öntudatos gondolkodás kikapcsolásával. A nosztalgiát nem szabad további megfontolás nélkül tagadni vagy megítélni: különösen a feldolgozatlan nosztalgia az, ami politikailag veszélyes.

 

Bio:

Dr. Antto Vihma (sz. 1978) a Finn Nemzetközi Ügyek Intézetének (FIIA) globális biztonsági programjának vezető kutatójaként dolgozik, és a Kelet-Finnországi Egyetemen docensként dolgozik. Vihma széles körben publikált a globális politikáról és kormányzásról, többek között olyan vezető folyóiratokban, mint az International Affairs, vagy a Geopolitics and Global Environmental Politics. Vihma vendégtárs volt a Massachusetts Institute of Technology (2015/2016) (USA) és a SciencesPo (2013), Franciaországban. Vihma a finn műsorszolgáltató társaság (Yle) által vezetett népszerű podcastnak is otthont adott, a történész PhD Miika Tervonenrel együtt.

Grafika: Jan Gregor Putensen