MENU
x
Testvérgyülekezetek szemináriuma
23.03.2022 - 23.03.2022

Testvérgyülekezetek szemináriuma

A FinnAgora a Magyarországi Evangélikus Egyházzal együttműködésben március 23-án szemináriumot szervezett finn gyülekezetek magyar testvérgyülekezetei számára. A Barátság és közös cselekvés című szeminárium helyszíne a Kelenhegyi úti gyönyörű nagyköveti rezidencia volt.

A szeminárium Markku Virri nagykövet és Fabiny Tamás evangélikus püspök inspiráló bevezetőivel kezdődött. Ambrosius atya előadásában a testvérgyülekezeti munka jelentőségét emelte ki, és beszélt közösségépítőként bejárt útjáról is, amelyben Magyarországnak központi szerepe volt. A kapcsolatépítésen munkálkodott Pap Kinga Marjatta is, akinek előadása közel hozta a múltat és távlatot nyitott a jövőre.

A szemináriummal a FinnAgora célja az volt, hogy feltérképezzük a testvérgyülekezetekkel való együttműködés elmélyítésének lehetőségeit. Nem minden résztvevő ismerte még a FinnAgora tevékenységét, ezt Anneli Temmes ideiglenes igazgató mutatta be előadásában, mely során közösen gondolkodtunk a kívánságokról és a lehetőségekről.

Magyarországon összsen 55 gyülekezetnek van finn testvérkapcsolata. A szemináriumon körülbelül húsz gyülekezet képviseltette magát az ország különböző régióiból. A rendezvény végén hallhattunk a finnekel való együttműködéssel kapcsolatos tapasztalatokról, valamint szóba kerültek a kihívások is, például a fiatalok bevonása a tevékenységbe, azaz nagyon hasonló kérdések, mint amilyenek Finnországban merülnek fel.

A szeminárium kötetlen részében sok megbeszélnivalónk volt, és valószínűleg számos jó, továbbgondolásra alkalmas ötlet született.