MENU
x
Március 30-án újra Irodalom Éjszakája
30.03.2017 /17:00 - 30.03.2017 /17:00

Március 30-án újra Irodalom Éjszakája

A nagy népszerűségre szert tett Irodalom Éjszakája programsorozat idén márciusban is megrendezésre kerül az EUNIC Hungary szervezésében.

Az izgalmas rendezvény idejére, egy éjszakán át, Budapest V. kerülete európai irodalommal telik meg. A színészek minden résztvevő ország műveiből egy-egy magyarra fordított részletet olvasnak fel olyan helyszíneken, melyekre a nagyközönségnek különben nem lenne bejutása. Az éjszaka során a közönség több helyszínre is ellátogathat, ily módon feltérképezve az európai kortárs irodalmat.

A finn irodalmat idén Leena Krohn: Álomhalál (2004) című novellája képviseli az eseményen. A műből a Katona József Színház két nagyszerű színésze, Kovács Lehel és Dankó István olvas fel a Szabadság-híd Vámszedő házában. A felolvasások este 19.00-kor, 19.30-kor, 20.00-kor, 20.30-kor, 21.00-kor, 21.30-kor és 22.00-kor, valamint 22.30-kor kezdődnek.

Leena Krohn novellája a jövőben játszódik, ahol a törvények másként működnek, így mindenki szabadon választhatja ki a neki leginkább tetsző halálformát. Krohn a nemzetközileg legismertebb finn szerzők közé tartozik: széles műfaji repertoárjában találunk regényeket, novellákat, gyerekkönyvet és esszét is. Műveit több mint 20 nyelvre lefordították már. Szépirodalmi és tudományos prózájában szívesen foglalkozik morális kérdésekkel, a virtuális valósággal, mesterséges intelligenciával, utópiákkal, az illúzió és a valóság határainak megtalálásával és az emberi érzékelés ellentmondásaival.

Az írónő alkotásai számos díjat nyertek, 1992-ben elnyerte a legrangosabb finn irodalmi díjat, a Finlandia-díjat. Tainaron című kisregényét a World Fantasy díjra és az International Horror Guild díjra is jelölték 2005-ben.

 

Leena Krohn: Álomhalál című novellája az alábbi kötetben olvasható magyarul:

Tavalyi vaj – finn groteszk novellák. Podmaniczky Műv. Alapítvány, 2012;

fordította: Kovács Ottilia