MENU
x
Hosszú Katinka lesz A csodálatos tenger nagykövete
06.03.2019 /17:45 - 07.04.2019 /17:45

Hosszú Katinka lesz A csodálatos tenger nagykövete

Kira Poutanen A csodálatos tenger című regénye 2019 február végén jelent meg magyarul új, POKET zsebkönyv formátumú kiadásban. A POKET egy új, trendi, közhasznú budapesti projekt, melynek célja az olvasás népszerűsítése és a közösségépítés. A mobiltelefon méretű zsebkönyveket a Budapest-szerte elhelyezett könyvautomatákból lehet megvásárolni. A csodálatos tenger a 15 éves Julia történetét meséli el, aki anorexiával küzd. A könyv megjelenését a FinnAgora támogatta.

A könyv bemutatóján találkoztunk a többszörös olimpiai bajnok úszóval, Hosszú Katinkával, a könyv nagykövetével.

FinnAgora (FA): Köszönjük, hogy nagykövete leszel Kira Poutanen A csodálatos tenger című művének. Miért vállaltad el a feladatot?

Hosszú Katinka (HK): Amikor tudomásomra jutott, mi a könyv témája, azonnal úgy érzetem, ennek a könyvnek nagyon fontos üzenete van. Manapság sok szó esik a tinilányokról, az iskolai stresszről és az anorexiáról is. De az irodalomban mégis ritkán jelenik meg ez a téma. Az is tetszik, hogy a POKET megpróbál közösséget építeni. Olyan sok tinédzser kallódik el! Ez ellen a sport segítségével is sokat tehetünk, ahogy az úszóiskolámnak is fontos célkitűzése ez.

FA: Kira Poutanen könyve rendkívül népszerű volt a megjelenése után, 2001-ben, az írónő több díjat is elnyert a művel. Neked hogy tetszett a könyv?

HK: Szinte sokkoló volt, mennyire személyes hatással van rám. A naplóformátum igazán intenzív, szinte félelmetes olvasmánnyá teszi a regényt. Olvasás közben valódi aggodalmat éreztem Julia, a könyv főhőse iránt. De a történet szerencsére végül jóra fordul. A műnek ez is egy fontos üzenete a számomra: a stressz és az anorexia sem zárul mindig tragédiával. A szülők, a barátok és a tanárok sokat segíthetnek, ha figyelnek ránk, törődnek velünk.

FA: Köszönjük szépen az interjút, és azt is, hogy elvállaltad a „nagykövetség” feladatát. Szerettük volna, hogy a könyv a tanárokhoz is eljusson, ezért 60 magyarországi tanárnak is küldtünk belőle.

 

A képen Hosszú Katinka mellett a POKET projekt egyik alapítója, Vecseri H. Miklós színész látható.

További információ a POKET zsebkönyvekről és a projektről:

https://www.poketonline.hu/

A POKET Facebook-oldala