MENU
x
2022-es Finn Filmnapok Budapesten
16.02.2022 - 20.02.2022

2022-es Finn Filmnapok Budapesten

Az évente megrendezésre kerülő Finn Filmnapokon immáron a 11. alkalommal vehetnek részt a nézők Budapesten, február 16. és 20. között. A tavalyi fesztivált távolról, online tartottuk meg – idén örömmel várjuk vissza a közönséget a moziba! A fesztivál ismét a Toldi Moziban lesz megtartva, Budapest szívében.

Az idei fesztivál nyitófilmje a Tove lesz, Zaida Bergroth rendezésében. A film Tove Janssonról, a mumin nevű figurák megalkotójaként ismert finn–svéd művészről, illetve a háború utáni Helsinkiben töltött életéről szól.

A fesztivál egyik kiemelkedő darabja A vak férfi, aki nem akarta megnézni a Titanicot című film. A film elnyerte az idei évi Velencei Filmfesztivál közönségdíját, valamint része volt az Ázsia legnagyobb filmfesztiváljának számító Busan Filmfesztivál programjának. A film a vak és mellkasától lefelé lebénult Jaakko perspektíváját mutatja be. Jaakko úgy dönt, hogy elindul felkeresni szerelmét, Sirpát – ehhez pedig öt idegen segítségére lesz szüksége.

A fesztivál utolsó napján a Mohamed El Aboudi által rendezett School of Hope című dokumentumfilmet fogjuk levetíteni. A film egy aprócska iskola fejlődését követi a marokkói sivatag közepén. Az iskolába jár néhány gyermek a nomád Oulad Boukais törzsből. A törzs életmódját veszélyezteti a globális felmelegedés okozta aszály.

Számos különleges programot rendezünk meg a fesztivál során. Lesz például egy beszélgetés a Tove címszereplőjét játszó Alma Pyöstivel, egy mesterkurzus Teemu Nikki rendezővel, egy panelbeszélgetés a nemek és a szexuális kisebbségek reprezentációjáról, valamint egy audiovizuális performansz Mákó Rozi és Mákó Bori előadásában. 

Itt megtekintheti a fesztivál teljes programját. 

 

Két filmet a Távmozi platformon keresztül is levetítünk. Ezek a filmek otthonról is megnézhetők, Magyarország területén bárhonnan (az országon kívül azonban sajnos nem). Így azoknak is lehetőségük nyílik átélni a finn filmművészet alkotásait, akik nem Budapesten tartózkodnak, vagy akik nem tudnak eljutni a moziba. 

Mindegyik film magyar és angol felirattal kerül vetítésre.

Alig várjuk a fesztivált! 

A fesztiválról további információk itt, valamint a fesztivál Facebook-oldalán és Facebook-eseményén lesznek közzétéve.

Program

február 16. / szerda
20:00
Tove
Opening film

Q&A with actor Alma Pöysti

22:30
Opening party
február 17. / csütörtök
18:00
Ladies of steel
20:30
Eatnameamet - Our slilent Struggle
február 18. / péntek
17:00
Masterclass
with Director Teemu Nikki
18:00
Funcking with nobody
20:56
Any day now
február 19. / szombat
13:30
Discussion
about representation of gender and sexual minorities
15:00
Tove
18:00
Short films
20:30
The blind man who did not want to see titanic

Q&A with director Teemu Nikki

február 20. / vasárnap
16:00
School of hope
18:00
Audiovisual performance with Mákó Rozi and Mákó Bori
20:30
Gracious Night