MENU
x
A számi fiatalok és a kulturális aktivizmus
23.05.2017 /19:00 - 29.05.2017 /18:00

A számi fiatalok és a kulturális aktivizmus

A számi fiatalok és a kulturális aktivizmus című rendezvény ifjú számi művészek állásfoglaló műalkotásait mutatja be, és a művészet, valamint a művészek által kíván beszélgetni az őshonos népek jogairól és mai társadalmi helyzetéről. A Lappföldön létrejött új mozgalom fiatal számi tagjai hallatni akarják a hangjukat, hogy felhívják a figyelmet a kisebbségi jogokra, és rávilágítsanak az északi országok számipolitikájában fellelhető visszásságokra.

A számik Fennoskandinávia, valamint az egész Európai Unió egyetlen őshonos népe. Évszázadok óta ki vannak téve az őket kihasználó domináns kultúrák diszkriminációjának, és annak, hogy a földjeikre mind a mai napig mások formálnak igényt.

Ugyan az elmúlt évtizedek során némely tekintetben javult a jogi helyzetük, a számik továbbra is küzdenek az egyenlő jogokért és a földhasználati jogaikért. A természeti erőforrások kizsákmányolása, az éghajlatváltozás, a számi anyanyelvű oktatás jogának helyzete és az asszimiláció fenyegetőleg hat a számi kultúrára és életmódra.

Míg a számik elhallgattatva és hagyományos életmódjukat megtagadva több generáción át tűrték az elnyomást, a mai fiatalok beszélni kívánnak. Az őshonos nép hangját jelentős mértékben képviselik a művészek a küzdelemben.

A jogaikért leglátványosabban harcoló számi csoportok egyike a Suohpanterror. Az álnéven tevékenykedő pop-art művészkollektívából hamar népszerű aktivistacsoport vált, amelynek radikális, meghökkentő művészete megállásra kényszerít, és elgondolkodtat. „Politika művészeti köntösben” –aposztrofálja tevékenységüket a csoport egyik tagja. A Suohpanterror célja, hogy alkotásaival felhívja a figyelmet a számik jogaira és sérelmeire, vagyis, az elnyomásra és a rasszizmusra, a multinacionális cégek által folytatott bányászatra, amely Számiföld természeti kincseinek kiaknázására törekszik, valamint a tényre, hogy Finnország továbbra sem ratifikálta az őshonos népek jogainak védelméről szóló nemzetközi egyezményt (ILO 169).

A számi fiatalok és a kulturális aktivizmus programsorozat a Suophanterror plakátkiállítás megnyitójával veszi kezdetét 2017. május 23-án. A csaknem egy hétig tartó eseménysorozatnak a kiállításon kívül része lesz még több nagyszerű számi témájú film vetítése, beszélgetések fiatal számi aktivisták képviselőivel, valamint egy koncert és egy könyvbemutató is.

TELJES PROGRAM

2017. május 23.
19:00 MEGNYITÓ: A Suophanterror plakátkiállítása (a kiállítás május 23.és 29. között tart nyitva)

2017. május 25.
18.00 Sameblod (Számi vér – norvég–svéd–dán játékfilm, 2016); a Titanic Nemzetközi Fesztivállal együttműködésben
20.00 Közösségi média és politikai aktivizmus - beszélgetés Petra Laitival (a Finnországi Számi Ifjúsági Szervezet szóvivőjével) és Békés Gáspárral (a CEU melletti tüntetések fő szervezőjével).


2017. május 26.
19:00 Az Örökanyák – Világlányok. Számi versek. című kötet bemutatója. Felolvasást tart a fordító, Németh Petra
20:00 Niillas Holmberg & Roope Mäenpää (FI) koncertje

2017. május 27.
17.00 Sparrooabbán (Én és a kishúgom – finn dokumentumfilm, 2015), rendezte Suvi West
18.15 Kulturális aktivizmus - Beszélgetés a 2016-ban az Év Számi Embere Díjjal kitüntetett zenész, költő és szerző Niillas Holmberggel

2017. május 28.
15.00 Min mors hemmelighet (Számi vagyok –norvég dokumentumfilm, 2009), rendezte Elle-Astri Lundby; a Norvég Királyi Nagykövetséggel együttműködésben
16.30 Kuun metsän Kaisa (Kaisa elvarázsolt erdeje – finn dokumentumfilm, 2015), rendezte Katja Gauriloff

A rendezvények helyszíne az A38-as hajó Kiállítótere (a Petőfi híd budai hídfőjénél)

A BELÉPÉS valamennyi rendezvényre INGYENES, az esti koncertek látogatása regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az alábbi linken lehet.