MENU
x
A 100 tárgy a százéves Finnországból virtuális kiállítás márciusban nyílik
30.04.2017 /16:30 - 31.12.2017 /16:30

A 100 tárgy a százéves Finnországból virtuális kiállítás márciusban nyílik

A helsinki Design múzeumban (Designmuseo) 2017. március 23-án nyílik a 100 tárgy Finnországból című kiállítás. Ugyanezen a napon megnyílik a virtuális kiállítás honlapja is a 100objects.fi címen. A kiállítás internetes formája a finn nagykövetségek és kulturális intézetek közreműködésének köszönhetően 2017 év végéig lesz megtekinthető. A virtuális kiállítás magyarul is olvasható lesz.

A 100 tárgy Finnországból kiállítás a független Finnország százéves történetét mutatja be, minden évhez egy jellegzetes tárgyat társítva. A tárlat hétköznapi, innovatív vagy érdekes tárgyak és a hozzájuk kapcsolódó történetek segítségével mutatja be a finnek 1917-től napjainkig megtett százéves útját. A tárgyak legtöbbjére feltehetnénk a „made in Finland”, vagy a „Designed in Finland” címkét; a kiállítás célja azonban mindenek előtt az, hogy a bemutatott tárgyakon keresztül a finn élet váljon elképzelhetőbbé: a tárgyak történetükön keresztül élményszerű közelségbe hozzák a finn időjárást, a finn táj fényeit (vagy épp a fény hiányát), a gyerekek életét, a munka, a problémamegoldás és felfedezés örömét.

A kiállítás kurátorai: Anna Kortelainen finn író és Pekka Toivanen finn formatervező.

A 100 tárgy fizikai valójában a finn kulturális- és tudományos intézetek közös szervezésében fog Helsinkiből Tallinnon, Oslón és Madridon keresztül Rigába ellátogatni.