MENU
x
Einojuhani Rautavaara A bánya című operájának bemutatója a Magyar Állami Operaházban
21.10.2016 /19:00 - 04.11.2016 /23:00

Einojuhani Rautavaara A bánya című operájának bemutatója a Magyar Állami Operaházban

A Magyar Állami Operaház mutatja be a világon elsőként a közelmúltban elhunyt finn zeneszerző, Einojuhani Rautavaara A bánya című operáját. A bemutatót október 21-én láthatjuk. Összesen négy előadás lesz október végén és november elején.

A bánya az 1956-os magyar forradalomról szól, és az idén esedékes hatvanadik évforduló tiszteletére adják elő. Az opera metaforaként használja a bányában rekedt munkások történetét a diktatúra ellen lázadó társadalomra. Rautavaara úgy nyilatkozott, hogy az operát az 1957-ben Svájcban megismert magyar menekültek hatására kezdte el írni.

Az ötvenes évek végén-hatvanas évek elején szerzett zenemű témája politikailag érzékenynek bizonyult Finnországban is, ezért még soha nem adták elő operai nagyszínpadon. Koncert változatban a Tamperei Filharmonikusok adták elő Tamperében, 2010-ben. Az előadásról lemezfelvétel is készült (Ondine), amelyet 2012-ben Grammy-díjra jelöltek.

A bánya rendezője Vilppu Kiljunen, a karmester Bogányi Tibor. Simon szerepét Tommi Hakala játssza, a díszlettervező Antti Mattila, a jelmeztervező Piia Rinne. Az előadás nyelve finn (magyar és angol felirattal).

A finn zenemű mellett a Magyar Állami Operaház által kiírt operaszerzői pályázat nyertes alkotása, a Szerelem is felcsendül. A mű Déry Tibor-Makk Károly-Bacsó Péter Szerelem című filmjét dolgozza fel, szerzője Varga Judit, fiatal magyar zeneszerző. Ezt is Vilppu Kaljunen rendezi.

Előadások a Magyar Operaházban:

Október 21. 19:00

Október 27. 19:00

Október 29. 19:00

November 3. 19:00

Bővebb információ és jegyvásárlás: www.opera.hu

A bánya című operát a FinnAgorával együttműködve állítja színpadra az Operaház. Fénykép: Pekka Hako.