Március 27-én történt: a magyar parlament nagy többséggel ratifikálta Finnország NATO-tagságát. Azóta erre a döntésre vártam, hogy 2022 novemberének elején ismét a FinnAgora ideiglenes igazgatója lettem. Időpontokat tűztek ki, amiket aztán lemondtak, és érthető, hogy volt némi csalódottság a finn közösségben. De végül örülünk, még ha nem is értjük, miért is maradt le Svédország a folyamatban.

A nagykövetség rezidenciáján igazán kedves búcsúztatót szerveztek nekem, ahol ott voltak a hozzám közel állók a FinnAgorától és a nagykövetségtől egyaránt. A nagykövet úr remek beszédet mondott, emlékeztetve engem arra is, hogy már harmadik alkalommal távozom ebből a pozícióból. Én is jól emlékszem ezekre a különböző időszakokra, amikből az első 2008-2009-ben volt. Az idő persze bearanyozza az emlékeket, de úgy érzem, hogy akkoriban könnyebb volt megvalósítani a projekteket, és aktív, innovatív vitát folytatni a különböző szereplőkkel. Persze lehetnek nézeteltérések bizonyos dolgokban, de mindig találtunk közös nevezőt.

A FinnAgora az idővel együtt létezik. Érzékenynek kell lennie a környezet változásaira, miközben értékeivel összhangban kell cselekednie. Fontos intézményként foglalta el helyét, amelynek tevékenységi területe a kultúrától az oktatásig és a tudománytól a közgazdaságig terjed. A témák az igények, kívánságok és lehetőségek szerint évente változhatnak. A legfontosabb azonban a közös reflexió és a közös párbeszéd. Erre nagy szükség van az intézmény és a különböző szolgáltatók között, Magyarországon és Finnországban egyaránt. Bízom benne, hogy Magyarországon idővel a jelenleginél több kulturális és tudományos szervezet, valamint a közigazgatás is részt vesz majd a párbeszédben.

Nagyon örülök, hogy a FinnAgora új igazgatója, Heljä Franssila április elején megkezdi munkáját. Öröm volt vele minden beszélgetés februárban és márciusban. Egyértelmű, hogy egy felkészítés sem fedhet le mindent, hiszen sok minden csak munka közben derül ki. Az új igazgatónk azonnal munkába is állhat, hiszen a tavasz vége igencsak mozgalmas időszak lesz, igazán érdekes eseményekkel.

Én pedig ismét szerepet váltok. Igazgatóból a FinnAgora alapítvány kuratóriumi és munkabizottsági tagjává. Ebben a szerepkörben úgy gondolom, többet tudok majd adni, mint korábban, miután az igazgatói munkám felfrissítette az intézet gyakorlati munkájával és működési környezetével kapcsolatos tudásomat. A FinnAgorának és minden dolgozójának pedig üzenném, hogy fontosak vagytok mindannyiunk számára!

 

Anneli Temmes

A FinnAgora kuratóriumi tagja

A FinnAgora ideiglenes igazgatója 2023. március 31-ig