A FinnAgora idei éve sokféle projektet, rendezvényt és feladatot hozott magával. Januárban még azon aggódtunk, hogy hosszú a szünet után sikerül-e ismét élőben megvalósítani a rendezvényeinket. Ez szerencsére zöld utat kapott, és idén is számos érdekes eseményt szervezhettünk a csapattal: szemináriumokat, filmfesztiválokat, kiállításokat, irodalmi és zenei programokat, valamint számos találkozót különböző fórumokon.

A FinnAgora alapítvány októberben ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját Helsinkiben. Finnországban működő alapítványunk két évvel később alapította meg az intézetet Budapesten, és azóta természetesen rengeteg minden történt. Évfordulónkon nagy öröm volt számomra találkozni sok korábbi gyakornokunkkal, munkatársunkkal, és az alapítvány korábbi elnökségi tagjaival. Nagyon sok közös emlék fűz össze bennünket.

2022-ben kétszer is betöltöttem a FinnAgora ideiglenes igazgatói posztját, összesen kilenc hónapig. Itt leszek, ameddig a FinnAgora új igazgatóját kinevezik, és elkezdheti ezt a rendkívül fontos munkát. Mint sokan tudják, korábban 2008-2009-ben a FinnAgora igazgatójaként, majd később az igazgatóság és a munkabizottság tagjaként tevékenykedtem. Többször is megkérdezték tőlem, milyen az igazgatói munka egy ilyen intézetben. Azt válaszoltam, hogy sok tekintetben egy álommunka egy olyan ember számára, aki lelkes és szeretne másokat inspirálni, aki próbára meri tenni saját kompetencia határait különböző típusú projektekben, teret tud adni másoknak, és aki szeret sokszínű emberekkel dolgozni.

Szeretnék köszönetet mondani a FinnAgora minden finn és magyarországi partnerének. Szeretnék köszönetet mondani továbbá minden szervezetnek, minden művésznek és szakértőknek, akik idén velünk dolgoztak. Külön köszönet mindazoknak, akik részt vettek a rendezvényeinken, követtek minket a kommunikációs csatornákon keresztül, és akik eljöttek hozzánk beszélgetni, új ötleteket javasolni.

Köszönet a FinnAgora munkatársainak és gyakornokainak az idei évért. Rengeteget dolgoztunk és nagyon szép eredményeket értünk el. Mindannyian fontosak vagytok számomra.

Jövőre folytatjuk!

Kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új évet 2023-ban mindenkinek!

 

Anneli Temmes

A FinnAgora ideiglenes igazgatója