A Finnagora április 22-én a Magyarországi Evangélikus Egyházzal és a Finn Nagykövetséggel közös szemináriumra hívta meg a finn gyülekezetek magyarországi testvérgyülekezeteit. A rendezvény résztvevői harmadízben gyűltek össze a Finn Nagykövetségen azzal a céllal, hogy mint a testvérgyülekezeti együttműködés formálói, megosszák tapasztalataikat a valamennyiüket érintő témákban. A finn-magyar együttműködés folyamatossága már a szeminárium megnyitó beszédeiben, Pertti Anttinen nagykövet, Szemerei János püspök és Riikkamari Muhonen igazgató részéről is nagy hangsúlyt kapott, s a rendezvény moderátorai, Cselovszkyné Tarr Klára és Anneli Temmes ugyanezt a gondolatot erősítették az összegző zárszóban.

A szeminárium fő témája, hogyan lesz egy cserekapcsolatból valódi megértés – napjaink aktualitása. A fő előadásokat a testvérgyülekezeti együttműködés két tapasztalt szakértője tartotta, dr. Sakari Häkkinen Kuopióból és dr. Joób Máté Magyarországról. Mindketten elmesélték az együttműködés hosszú éveinek, a találkozásoknak és az évtizedes barátságoknak köszönhetően szerzett tapasztalataikat, de aggodalmaikat is megfogalmazták az együttműködés jövőjét és kihívásait illetően. A kapcsolattartás ugyanis nem múlhat kizárólag a lelkészek és egyes személyek szándékán, azt az egész gyülekezetre ki kell terjeszteni.

A szemináriumon azon is gondolkodtak, hogyan lehetne bevonni a fiatalokat. A panelbeszélgetés résztvevői saját tapasztalataik alapján beszéltek az iskolai együttműködésben, a diákcserében és a zenei kapcsolatokban rejlő lehetőségekről, jövőbeli reményekről. A Porihoz kötődő Teljä gyülekezet videós üdvözletben elevenítette fel egri élményeit.

A szeminárium programját személyes találkozások és kötetlen beszélgetések gazdagították, amelyekre az előadások szünetében és a nagykövet fogadásán nyílt lehetőség. Az elhangzottaknak köszönhetően olyan emlékek, kérdések és ötletek is felmerültek, melyek egy része talán meg is valósul a jövőben. 

Bizonyos, hogy a szeminárium résztvevői, akik megtöltötték a követségi könyvtár előadóját, elkötelezettek a testvérgyülekezeti együttműködés mellett és a jövőben is készen állnak majd a cserekapcsolatok és a megértés továbbgondolására, fejlesztésére.


Szöveg: Anneli Temmes