Január közepén kerültem a budapesti FinnAgorához, és azóta számos izgalmas eseményt láttam megvalósulni és rengeteg nagyszerű emberrel ismerkedtem meg.

Februárban a Finn Filmnapok látogatottsági rekordot döntött: több mint 1.500-an voltak kíváncsiak a Toldi Moziban vetített finn alkotásokra. Jövőre is szeretettel várunk mindenkit! Márciusban ellátogattunk a Debreceni Egyetemre és az ELTE-re, ahol találkoztunk a finn szakos oktatókkal és diákokkal. Áprilisban szemináriumot szerveztünk a finnországi testvérgyülekezettel rendelkező magyar evangélikus egyházközségek képviselőinek, ami szintén nagyszámú érdeklődőt vonzott, hiszen 50-nél is több résztvevő gyűlt össze megvitatni a finn-magyar egyházi kapcsolatok jövőjét.

Megtettük az első lépéseket, hogy megismertessük a FinnAgorát Magyarország szomszédállamaiban is, melynek részeként, ugyancsak áprilisban, Szerbiában, a Belgrádi Egyetemen tartottam előadást a finn jóléti társadalomról. Májusban a méltán világhírű finn kortárs táncegyüttes, a Susanna Leinonen Company a Nemzeti Táncszínházban, teltház előtt lépett fel „Nasty” című produkciójával. És a hónapba még egy falatozás is belefért a TASTE Finland pop-up étterem jóvoltából: ismét sok száz érdeklődő jött el a Finn Nagykövetségre, hogy élvezze az ínycsiklandozó finn ételeket, szórakoztató játékokat és a kellemes társaságot.

A tavaszi éved végül az Irodalom Éjszakájával ért véget, melyet az Európai Unió Nemzeti Kulturális Intézeteinek Egyesülete (EUNIC) szervezett. Az eseményen Finnországot Aki Ollikainen „Éhségév” című regénye képviselte, melyből Debrecenben Újhelyi Kinga, Budapesten Podlovics Laura olvasott fel. Sok irodalomrajongó jött oda hozzám, hogy szeretné elolvasni a teljes könyvet is! Szerintem, ez remek nyári időtöltésnek ígérkezik. Én magam is alig várom, hogy a nyári pihenés alatt elolvashassak néhány jó finn és „külföldi” könyvet családi nyaralónkban, a Saimaa-tónál. Kívánom, hogy a FinnAgora minden munkatársának és követőjének hasonlóan pihentető vakációja legyen, hiszen az ősz újra rengeteg izgalmas rendezvényt hoz majd. Kövessetek minket a közösségi médiában, hogy időben értesüljetek programjainkról! Ősszel újra találkozunk!

 

„Forró nyári” üdvözlettel,

Riikkamari Muhonen

FinnAgora Igazgató