Az immár tizennyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő, a régió alkotóinak bemutatására fókuszáló független dizájn- és összművészeti rendezvénysorozat idén a V4 országok tervezőin kívül 16 ország több mint 160 kreatívjának a munkáit, ezen belül reprezentatív régiós és finn válogatást mutatott be a Kiscelli Múzeumban október 2. és november 6. Között.

A válogatás célja, hogy a Határtalan design kezdeményezése szellemiségéhez, annak prioritásaihoz alkalmazkodva átfogó képet nyújtson a finn dizájn nemzetközi szinten is meghatározó szerepéről, az egyedi szemléletű finn dizájnoktatásról, ezen belül a fenntarthatóság fontosságáról, valamint a finn kultúrára jellemző nyitottságról, befogadókészségről és kreativitásról. A válogatásban a dizájn különféle területein jelenlévő és különböző generációkhoz tartozó alkotók mellett progresszív, a globális piacon is sikeres finn márkák is helyet kapnak.

A kiállítás virtuális túrája itt tekinthető meg: https://design-without-borders.eu/2022/#3D

A finn formatervezés egyik ikonikus alakja Alvar Aalto, akinek dizájnklasszikussá vált tárgyai mellett olyan darabjai is láthatók voltak, amelyeket egyedi látásmódja inspirált.

A „mesterről” elnevezett világhírű Aalto Egyetemet két tanszék, a Dizájn, illetve az Építész Tanszék képviseli. Az előbbi a Design for a cooler planet névre keresztelt projektje keretében született környezettudatos munkákat, az utóbbi pedig a legújabb – székek megvalósítására fókuszáló – tervezési feladatának legjobb darabjai hozta el a kiállításra.

A szelekcióban jelenlegi és volt MA hallgatók tárgyai is helyet kaptak, többek között Hemmo Honkonen a hang és a mozgás párhuzamos megjelenését vizsgáló kutatáson alapuló Audible Furniture kollekciója és Didi NG Wing Yin művei, aki a hagyományos kézművesség és a kortárs művészet határterületén tevékenykedik. A Henge objektek egyetlen fenyőrönkből készültek, formavilágukat az ősi edényarchetípusok ihlették.

A fiatal tehetségek közé tartozik a 2019-ben az év bútortervezője díjat elnyert Ari Karneva, akinek többek között a Selka számára tervezett állítható magasságú laptop asztalkája volt látható.

Nem lett volna teljes a válogatás a nagy múltú finn márkák bemutatása nélkül.

A nyomott textilák tervezésével és az abból készülő termékek készítésével világhírnevet szerzett Marimekko fogalom a kortárs dizájn világában, a Maja Isola tervezte Unikko minta a finn dizájn egyik legismertebb darabja. A kiállításon a brand legújabb kollekciójában található, Erja Hirvi tervezte Leikko minta szerepel, amely a márka 70 éves fennállására készült.

Több olyan kezdeményezést is bemutatott a tárlat, amelyek számára a fenntartható működés tevékenységük elválaszthatatlan eleme. A kilencvenes években Tuula Jusélius és Seppo Koho alapította Secto Design kizárólag helyi forrásból származó nyírfából készülő lámpákat kínált.

A több, mint százéves múltra visszatekintő Lapuan Kankurit kollekcióit pedig divattrendektől független szépségű len és gyapjú textilek alkották. A vállalkozás a tudástranszfert is kiemelten fontosnak tartja. Így a több évtizeden keresztül felhalmozott szakmai ismertet és szellemi örökséget igyekeznek a fiatalabb generációk számára is elérhetővé tenni, ezért számos oktatási intézménnyel, többek között az Aalto Egyetemmel is együttműködnek.

A kiállítás és rendezvénysorozat alapító kurátorai:

Radnóti Tamás belsőépítész és Szigeti Szilvia Ferenczy Noémi-díjas textil designer