Heljä Franssilát választották a budapesti Finn Kulturális, Tudományos és Gazdasági Központ, ismertebb nevén a FinnAgora igazgatójának. A megbízás 2023. április 1-jén kezdődik és három évre szól, a hosszabbítás lehetőségével.

A döntést az intézet működéséért felelős alapítvány hozta meg, melyben városok, egyetemek, minisztériumok, kulturális, üzleti és civil szervezetek képviselői vesznek részt. Az alapítvány elnöke Ambrosius atya.

„A feladat rendkívül érdekes. Az intézetnek rendkívül fontos társadalmi küldetése van, hozzájárulhat a civil társadalom működési feltételeinek támogatásához, valamint ökológiailag és társadalmilag fenntartható módon diverzifikálhatja a finn-magyar együttműködést. Nagy lelkesedéssel és motivációval vállalom az új megbízást” – nyilatkozta Heljä Franssila, akit az intézet igazgatójává választottak.

A FinnAgora Alapítvány a Finnország és Magyarország közötti széles körű együttműködés kialakítását segíti elő. Az alapítvány nemrégiben megújult stratégiája az északi demokrácián, az egyenlőségen, a szólásszabadságon és a pluralizmuson alapuló működés értékbázisát, valamint az új tevékenységi formák és partnerek iránti nyitottságot, kíváncsiságot hangsúlyozza. Az alapítvány küldetése a kultúrára, a tudományra és a gazdaságra terjed ki. Célja, hogy elősegítse az innovációt ezeken a területeken, és találkozóhelyet – más néven Agorát – biztosítson a párbeszédhez.

Franssila jelenleg a Kone alapítvány kommunikációs igazgatójaként tevékenykedik. Korábban a Frame Contemporary Art Finland, a Kulttuuritehdas Korjaamo és a HSY Helsinki régió környezetvédelmi osztályán töltött be kommunikációs vezetői pozíciókat. Széleskörű ismeretekkel rendelkezik a finn kulturális és tudományos életről, politikáról és azok finanszírozási struktúrájáról.

Franssila mesterdiplomát szerzett politológiából. Emellett nemrégiben szerzett MBA fokozatot szolgáltatástervezésből is. Az intézet működéséről az alapítvány kuratóriumának számol be, melynek munkabizottsági tagjaként is tevékenykedik.

További információ:

- Heljä Franssila, a FinnAgora (Finn Intézet) igazgatója 2023. április 1-től, tel: 044 728 9908

- Mikko Lohikoski, a FinnAgora Alapítvány képviselője, tel: 050 559 0238