Elina Brotherus finn fotó- és videoművész fotóit szeptember 15-től lehet megtekinteni a Ludwig Múzeum Handle with Care című kiállításán, amelyre az alkotó Annonciation és Carpe Fucking Diem című sorozataiból válogattak be munkákat. A Handle with Care a gondoskodás és a törődés időszerű témakörét járja körbe. A kiállítás összesen huszonkilenc művet vonultat fel olyan művészektől, akik a gondoskodás fogalmának változását és a művészet gyógyító erejét különböző nézőpontokból vizsgálják. 

A kiállítás olyan kérdéseket jár körül, mint a gondozás szerepe a posztpandémia korában, a gondozó és a gondozott aszimmetrikus viszonya, az gondozói munka helyzete, a területen megfigyelhető egyenlőtlenség, az anyasággal kapcsolatos tabutémák, valamint a szociális ellátórendszert és a gondozói munkát befolyásoló politikai döntések visszásságai. A kiállításon szereplő művek valós élethelyzeteket jelenítenek meg, továbbá igyekeznek inkább kérdéseket felvetni, mintsem kész válaszokat adni a problémákra.

Elina Brotherus (1972) nemzetközileg elismert fotó- és videoművész. Helsinkiben és a franciaországi Avallon-ban tevékenykedik. Munkáit a pillanatfelvételek, emberi alakok és tájak, valamint a szubjektív élmények megjelenítése jellemzi, alkotásaiban az önéletrajzi és a művészettörténeti megközelítés egyaránt megfigyelhető.

A művész 2024 januárjában workshopot tart a Ludwig Múzeumban – ennek részleteiről később lesz bővebb információ –, amelynek témájául a kiállításon szereplő fotósorozatai szolgálnak.

A Handle with Care című kiállítás 2023. szeptember 15. és 2024. január 14. között látogatható a Ludwig Múzeum nyitvatartási idejében.