Budafokon, egy régi, felújított sörgyár épületében található az Art Quarter Budapest (aqb) művészeti központ. A kiálslítóterekkel és művészrezidenciával rendelkező aqb és a FinnAgora együttműködése 2023 őszén kezdődött, egy háromhónapos rezidenciapályázat alkalmával. A nemzetközi rezidenciaprogramra számos finn művész jelentkezett, akik közül Martta Tuomaala és Ville Andersson jutott be.

A FinnAgora a tíz másik finn kulturális intézménnyel közösen a pARTir projekt részeként pályázatot hirdet három hónapos művészrezidenciára, valamint egy egyhónapos budapesti kiállításra. A pályázatra 2024. május 17. és 31. között lehet jelentkezni. A nyertes pályázatról júniusban születik döntés az AQB-kurátorokkal közösen.

 

Mesélnél nekünk az aqp-s rezidenciaprogram során szerzett élményeidről és arról, hogy milyennek tapasztaltad Budapestet és Magyarországot? 

Martta Tuomaala: 

Az ősz folyamán rengeteg művészeti esemény zajlott Budapesten, amik közül az UH Fest zenei és hangművészeti fesztivál volt rám a legnagyobb hatással. Munkakultúrával és a munkavállalók helyzetével, jogaival foglalkozó művészként különösen jelentős volt számomra az, hogy megismerkedhettem a Kassák Múzeum dolgozóival.

Ezen kívül az aqp-rezidenciaidőszak elején nyílt napok voltak, majd egymást követték a kiállítások és más események. A rezidencia műterem-stúdiói túlszárnyálták az ellképzeléseimet, ráadásul az ablakomból rá lehetett látni a Dunára. Gyorsan, mondhatni szempillantás alatt eltelt a három hónap. Budapest történelmileg és kulturálisan gazdag, sokoldalú város, a méretét tekintve pedig meglepően nagy.

 

Ville Andersson: 

Az aqp Budafokon, Budapesttől kicsit kijebb található. Kezdetben aggasztott a várostól való távolság, de a rezidencia ideje alatt rájöttem, hogy ez valójában inkább jó, mert így jobban és kitartóbban tudok a munkára koncentrálni. Időnként persze azért jólesett kilépni az alkotófolyamatból és szünetet tartani. Budapest igazi, eleven nagyváros; nagyon érdekes élmény volt felkeresni a számtalan galéria és múzeum közül néhányat.

 

Mi a legjobb emléked a rezidencia időszakából? 

Martta Tuomaala:

A maradandó baráti- és kollegiális viszonyok. Talán nem is lehet egyetlen emlékként leírni, hanem inkább események sorozataként, ami remélhetőeg nem ér véget – bár már kiköltöztünk a rezidenciából. A bentlakókból nagyon szoros csoportközösség formálódott. Már maguk a helyiségek is olyanok az aqp-ban, hogy lehetőséget teremtenek a többiekkel való ismerkedésre, például a közös konyha és nappali tereiben. Szerveztünk két Palesztinának ajánlott vetítést, kiállításokra és más eseményekre jártunk együtt, megosztottuk egymással tapasztalatainkat a saját munkáinkról, de a tágabb értelemben vett művészetről, politikáról és az életről is. Szerencsésnek érzem magam, hogy mindezt megtapasztalhattam, mert ugyan az aqp terei elősegítik a közös tevékenységek kialakulását, nem magától értetődő, hogy a rezidensek ilyen jól kijöjjenek egymással.

 

Ville Andersson:

 

Nekem jelenleg az otthonom kívül nincsen más műhelyem Helsinkiben. Az aqp-ben egy nagy műtermet használhattam, amire szükségem is volt, és nagy örömöt okozott. Olyan új munkavégzési metódusokat próbálhattam ki, amiket Helsinkiben nem tudtam volna meg. megvalósítani. Kétségkívül ez a legjobb emlék számomra a rezidencia idejéből.

 

Mit viszel magaddal a Magyarországon tapasztaltakból, és van-e esetleg valami, ami hatással lesz a művészetedre?

Martta Tuomaala: 

Budapesten elsősorban kutatással és forgatókönyvírással foglalkoztam egy készülő audiovizuális munkámhoz. A feldolgozott témák univerzálisak, de biztos vagyok benne, hogy a helyi művészeti élet szereplőivel és munkajogi aktivistákkal való találkozásaim valamilyen módon hatással lesznek a műveim tartalmára.

 

Ville Andersson: 

Egy kicsit még mindig a Magyarország-buborékomban létezem, ezért sok dologtól nem tudtam még kellő távolságot teremteni ahhoz, hogy reflektálni tudjak rájuk. A hétköznapok azok itt is hétköznapok voltak. Azt hiszem, hogy amikor hazamegyek Helsinkibe, még sokáig a Budapesten töltött időszak élményeit fogom feldolgozni és összegezni.

A FinnAgora a jövőben is folytatja az együttműködést az aqp-val, és reméljük, hogy még sok finn művész szerezhet tapasztalatot a magyarországi művészeti szcénában és tehet szert emlékekre a Duna melletti esztétikus gyárépület inspiráló környezetében.