Kari Kola világhírű fényművész Blue Pyramid című új installációja augusztus 31. és szeptember 3. között, négy estén át látható az egykori várpalotai hőerőmű területén megrendezett Inota Fesztiválon. A magyarországi Finn Intézet (FinnAgora) támogatásával Inotára érkező finn alkotó közel két évtizede dolgozik fényművészettel. A nevéhez több mint kétezer sikeres fényprojekt fűződik, amelyek többek között az UNESCO párizsi központjában, az angliai Stonehenge-ben, az eindhoveni Villa de Laakban és a számik mitikus hegyén, az ezer méter fölé magasodó Saanán valósultak meg. Utóbbira 2017-ben, a finn függetlenség százéves évfordulóján vetített öt kilométer szélességben ultramarinkék fényinstallációt.

Kari Kola produkciói között egyaránt találni táncelőadásra komponált alkotásokat és szabadtéri installációkat is, az inspirációt utóbbiak esetében a leendő helyszínből meríti. Installációi gyakorta hívják fel a figyelmet az UNESCO kulturális örökségi helyszíneire, egy-egy elfeledett építészeti kincsre: munkájának köszönhetően számos park, templom, híd és egy bezárt bánya került már – szó szerint is – új megvilágításba. Joensuui birtokának botanikus kertje, a Botania ad otthont az évente megrendezett Visual Festivalnak és meghökkentő különprojektjeinek: 2022 januárjában csapatával a világon elsőként faragta ki jégből, majd terítette be fénnyel a Stonehenge méretarányos másolatát.

„Semmi sem lehetetlen; csak elhatározás kérdése, mennyi energiát fordítunk a megvalósítására” – szól a finn művész mottója, amelynek fényében nem meglepő, hogy a monumentalitást tartja speciális szakterületének. Most megvalósuló Blue Pyramid projektje, az inotai hőerőmű hatvanöt méter magas hűtőtornyait keretbe foglaló fényinstalláció abból a szempontból is különleges, hogy nemcsak a masszív építmények felületét, hanem az azt körülvevő szabad levegőt is vetítővászonnak tekinti. Az installáció dimenzióit jól jellemzi, hogy a fesztivál szervezőinek a légügyi hatóság előzetes engedélyét is be kellett szerezniük, mert a produkció fényei akár ezer méteres magasságig is elérhetnek. Kola saját fejlesztésű, egyenként egymillió lumen fényáramú reflektorai – amelyből Inotán huszonnégyet használ majd, négy csoportba rendezve – olyan erős fényáramot biztosítanak, hogy tiszta időjárás esetén akár a több mint huszonöt kilométerre fekvő Veszprémből is észlelhető lesz a fényjáték.

Az Inota Fesztivál a Veszprém – Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa keretében megvalósuló nemzetközi összművészeti program.

Fotó © Besnyő Dániel, Veszprém – Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa