A FinnAgora Alapítvány október 19-én egy jubileumi szeminárium keretében ünnepelte meg 20. évfordulóját.

A rendezvény fő előadói a következők voltak:

- Eveliina Heinäluoma országgyűlési képviselő, a parlament magyar baráti társaságának elnöke;

- Anita Lehkonen, az Oktatási Minisztérium kabinetfőnöke;

- Kalevi Kivistö miniszter, a FinnAgora Alapítvány korábbi elnöke;

- Ambrosius atya, a FinnAgora igazgatótanácsának elnöke;a panelbeszélgetés résztvevői pedig: Jaakko Heinimäki főszerkesztő, Sani Kontula-Webb művészettörténész és Emilie Gardberg, a Sibelius Akadémia dékánja.

- A szeminárium moderátora a FinnAgora hivatalos képviselője, Mikko Lohikoski volt.

Anita Lehikoinen emlékeztetett arra, hogy az aktív civil társadalom a demokrácia legjobb garanciája. A demokrácia és a civilizáció kéz a kézben járnak. A civilizáció magában foglalja a nyitottságot és a nemzetközi együttműködést, amit a FinnAgora dicséretesen népszerűsített fennállása alatt.

Kivistö miniszter kijelentette, hogy az északi országokban a civil szervezetek kulcsszerepet játszottak a politikai pártok és az szakszervezetek fejlődésében. Az ukrajnai háború és a tekintélyelvű államforma térnyerése azonban most visszavetette a fejlődést Európában. Kivistö a néhai köztársasági elnök, Mauno Koivisto szavaira hivatkozva kijelentette: "kultúra címszó alatt valóban rengeteg mindent meg lehet tenni".

Ambrosius atya emlékeztetett arra, hogy a jóság, a szépség és a szeretet áll a kulturális munka középpontjában. A kulturális intézményeknek erős társadalmi felelősségük van a megtanult tudás megosztásában. A FinnAgora fő célja továbbra is ezen közös tanulás és a kölcsönösen hasznos együttműködések elősegítése.