A TelepArt mobilitási program a pályakezdő, illetve szakmai tapasztalattal már rendelkező előadóművészeket támogatja, és lehetővé teszi számukra, hogy munkájukat nemzetközi téren is megismertethessék. A TelepArt utazási támogatása az előadóművészek Finnország és Magyarország, Szlovákia, Szlovénia, Csehország, Horvátország és Románia közötti utazási költségeit fedezi.

A TelepArt pályázatot januárban nyitotta meg a magyarországi Finn Intézet, és idén összesen 15 előadóművészeti projektnek ítélt meg mobilitási támogatást. Az intézet a pályázat segítségével a legkülönbözőbb művészeti ágakban – a cirkuszművészeten és a bábművészeten át az elektronikus zenéig és a jazz-zenei projektekig – tette lehetőve előadások megvalósítását.

A FinnAgora a TelepArt mobilitási programján keresztül az alábbi projekteket támogatta:

  • Aksu Filiz és Minka Laukniemi bábművészek részt vettek a Puppets in Prague cseh hagyományos marionettszínház workshopon Prágában, majd bábszínházi előadást tartottak a Letni Letna nemzetközi kortárs cirkuszi és színházi fesztiválon. 
  • OLSKEE, a Helsinkiben élő DJ és zenész júniusban Budapesten a Tilos Rádió éves adománygyűjtő rendezvényén egyórás elektronikus zenei szettel lépett fel. 
  • A finn–dél-afrikai Wise Fools női cirkusztrió a szlovákiai Cirkul'art kortárs és modern cirkuszfesztiválon, valamint a csehországi Cirkulum nemzetközi újcirkusz- és utcaszínházi fesztiválon lépett fel.
  • Kristýna Ilek cseh művész mentális egészségről szóló önéletrajzi előadása a helsinki Myymälä2 galériában valósult meg helyi művészek közreműködésével.
  • A szopránszaxofonra szakosodott finn zenész, Harri Sjöström fellépett a horvát CARGO művészeti szervezet által szervezett Impromonday nemzetközi improvizatív és kreatív zenei fesztiválon.
  • A finnországi Euphoria Brass Sextet rézfúvós zenekar májusban a horvátországi VGBrass zenei fesztiválon adott koncertet.
  • Erik Sjøholm finn énekes-dalszerző és mesemondó a horvátországi STORYING nemzetközi mesemondó fesztiválon lépett fel.
  • A FinnAgora a mobilitási programon keresztül támogatta Vincent Roumagnac, a színház, a színpadkép és a képzőművészet elemeit ötvöző finn művész installációs előadásának megvalósítását a prágai Quadrennial of Performance Design and Space eseményen.
  • A magyar Gyárfás Trió jazzegyüttes februárban a helsinki Liszt Intézetben lépett fel.
  • A magyar vonósegyüttes, a Haydn Barytontrio Budapest júliusban a finnországi Sastamala Gregoriana Fesztivál vendégeként lépett fel.
  • A finn Kamus Quartet márciusban a Magyar Zene Házában lépett fel. A vonósnégyes a koncert alkalmából indította el Inside the Quartet nevű virtuálisvalóság-projektjét az Aalto Acoustics Lab, az Aalto Media Lab és a Meidän Festivaali közreműködésével.
  • Áprilisban a finn Race Horse Company újcirkuszi társulat lépett fel a budapesti Trafó Kortárs Művészeti Központban.
  • A magyar Pásztorhóra együttes a finnországi Kaustinen Népzenei Fesztiválon, továbbá számos más helyszínen és fesztiválon is fellépett a balti régióban. A finnországi és balti államokbeli turnéjuk során a koncertek mellett hangszeres workshopokat és táncházakat is tartottak.
  • Novemberben a Valtteri Alanen & Co társulat tagjai Csehországból Finnországba utaznak, hogy a Turkui Nemzetközi Bábfesztiválon mutassák be a performansza-színházat és a hangművészetet egyesítő projektjüket.

A TelepArt utazási támogatási program 2024 januárjában ismét megnyílik, továbbá pARTir néven egy új támogatási program is indul finn intézetekkel együttműködésben, amelyről bővebben itt olvashat: https://instituutit.fi/en/partir-project-launches/