MENU
x
Szeminárium a roma fiatalok oktatásáról és foglalkoztatásáról
09.05.2022 - 09.05.2022

Szeminárium a roma fiatalok oktatásáról és foglalkoztatásáról

  1. május 5-én szemináriumot tartottunk a magyarországi és finnországi roma fiatalok oktatásáról és foglalkoztatásáról. A FinnAgora az eseményt a Romaversitas Alapítvánnyal és elnökével, az előadóként is közreműködő Fedorkó Boglárkával közösen valósította meg. Szakértőként vett részt továbbá Székely-Trendl Fanni tanársegéd Pécsről, finnországi vendégünk pedig a közismert roma véleményformáló személyiség, Leif Hagert volt, akit 2021-ben az év Európai Fiataljának választottak. A Finnországi Roma Egyesület videóköszöntőt küldött a szeminárium alkalmából.

Rendezvényünkön roma egyesületek tagjai, roma hátterű parlamenti képviselők, oktatási intézmények képviselői, valamint a kisebbségi jogok biztosa vett részt. 

A roma fiatalok oktatási és foglalkoztatási helyzetének megbeszélése sokoldalúan történt, és az értékes előadások, bemutatók valódi párbeszédre inspirálták a résztvevőket. A romák sokféle kihívással kénytelenek szembenézni Magyarországon; ezeket többnyire olyan speciális programokkal próbálják megoldani, mint amilyen a fiatalok oktatásának támogatását megcélzók. Élénk diskurzus folyt arról, milyen jelentősége volt illetve van ezeknek a programoknak.

Leif Hagert a finnországi romák foglalkoztatási problémáiról beszélt. A gondok már az általános iskola felső tagozatán elkezdődnek, ugyanis a roma fiataloknak adott esetben képtelenség az előírt kötelező munkahelyi gyakorlathoz befogadóhelyet találniuk. Számunkra, a többséghez tartozó finnek számára megdöbbentő volt ezt hallani. A szeminárium résztvevői érdeklődve hallgatták a finnországi romák tapasztalatait és a bemutatott megoldási modelleket, és összevetették a két ország modelljeit, gyakorlatait.

Magyarország legnagyobb kisebbségét a romák alkotják. A hivatalos statisztikák szerint 600-700 ezren vannak, de ennél jelentősen többre becsülik a létszámukat a valóságban.

A FinnAgora pozitív visszajelzést kapott az a szemináriummal kapcsolatban, és felmerült a roma ügyekkel való további foglalkozásra való igény számos téma mentén. Több vendég is köszönetet mondott a pártatlan szervezésnek, és azért, mert a szeminárium során könnyű volt nyílt párbeszédet folytatni. Hálás szívvel, illetve a megkezdett együttműködés és párbeszéd folytatásának szándékával gondolunk eseményünkre.

Anneli Temmes