MENU
x
A számi fiatalok és a kulturális aktivizmus - Filmvetítések
25.05.2017 /18:00 - 25.05.2017 /18:00

A számi fiatalok és a kulturális aktivizmus - Filmvetítések

A számi fiatalok és a kulturális aktivizmus programsorozat keretében számos filmet és dokumentumfilmet is levetítünk. A részvétel minden filmvetítésen ingyenes! A filmek eredetei nyelven, angol felirattal kerülnek vetítésre.

2017. május 25.

18.00 Számi vér (Sameblod – norvég–svéd–dán játékfilm, 2016), rendezte: Amanda Kernell

A 14 éves Elle Marja számi származású rénszarvaspásztor. Az 1930-as években tomboló rasszizmus és az iskolában történő rasszkutatási vizsgálatok miatt egyre inkább elvágyódik életéből. Hogy megvalósíthassa álmait, más identitást kell keresnie, és minden kapcsolatot meg kell szakítania családjával és kultúrájával.

Amanda Kernell lenyűgöző elsőfilmes alkotása, a Számi vér több jelentős filmes díjat is elnyert már: megkapta a Göteborgi Filmfesztivál egyik legjelentősebb díját, a legjobb északi filmnek járó Sárkány díjat (Dragon Award Best Nordic Film), de a Hullámtörők-díjat is megszerezte az idei (24.) Titanic Filmfesztiválon, hogy csak egy párat említsünk.

Együttműködésben a Titanic Nemzetközi Filmfesztivállal

2017. május 27.

17.00 Én és a kishúgom (Sparrooabbán - finn dokumentumfilm, 2015), rendezte: Suvi West

Az Én és a húgom személyes hangvételű film a lánytestvérek közötti kapcsolatról, a homoszexualitásról és ez elfogadás kereséséről. Suvi, a film rendezője, és a húga, Kaisa két őshonos számi lány Észak-Finnországból, Lappföldről. A szülővárosukban, Utsjokiban uralkodó vallási előítéletek és konzervatív hagyományok megmérgezik az ott élő homoszexuális emberek mindennapi életét. Suvi tehetetlennek érzi magát, amiért képtelen rá, hogy segítsen a húgának szembenézni a közösség diszkriminációjával. Pedig erre még égetőbb szükség lenne most, hogy Kaisa úgy döntött, gyermeket vállal.

2017. május 28.

15.00 Egyszercsak számi  (Min mors hemmelighet - dokumentumfilm 2009, NO) rendezte: Ellen-Astri Lundby 

Az Egyszercsak számi személyes hangvételű film az identitásról. Az Osloban élő rendező édesanyja soha nem mondta el lányának, hogy valójában a norvég sarkvidék számi közösségéből származik. Vajon miért? És hogyan váljon ő most hirtelen, az élete közepén számivá? Vajon tényleg ezt szeretné? a Norvég Királyi Nagykövetséggel együttműködésben

A Norvég Királyi Nagykövetséggel együttműködésben

16.30 Kaisa elvarázsolt erdeje (Kuun metsän Kaisa - finn dokumentumfilm, 2015) rendezte: Katja Gauriloff

Katja Gauriloff filmrendező rejtett kincsre bukkant, amikor talált egy eredeti 16 mm-es filmfelvételt a dédnagymamájáról, Kaisáról, a legendás mesemondóról. A felbecsélhetetlen értékű felvételeket az 1930-as és 1960-as évek között Robert Crottet svájci író készítette, aki a 30-as években Kaisával élt Lappföldön. A film alapját képző, Enrique Méndez spanyol fényképész által megőrzött felvételek, valamint az elmesélt történeteket megelevenítő újonnan készített animációk költői és megindító portrét festenek egy karizmatikus asszonyról, aki erős tudott maradni, miközben a második világháború arra kényszerítette a kolta-számikat, hogy örökre elhagyják a szülőföldjüket.

Katja Gauriloff rendező Kaisa elvarázsolt erdeje című filmje a DOK Leipzig filmfesztiválon animációs dokumentumfilm kategóriában elnyerte az Arany Galamb díjat.

A filmvetítések helyszíne: A38 Hajó, Kiállítótér (a Petőfi híd budai oldalán)