MENU
x
Urbánus csipkeművészet Finnországból!
06.06.2016 /17:00 - 06.06.2016 /18:15

Urbánus csipkeművészet Finnországból!

Ha a csipkeverésről hallva a néphagyomány és nagymamád csipketerítői jutnak eszedbe, ideje frissíteni ismereteidet, hiszen napjaink csipkeverői a kézimunka hagyományát a művészi önkifejezés eszközeként használják. Kiemelkedő képviselőjük a finnországi Raumából számazó, 32 éves Tarmo Thorström. A csipkeverés Thorström számára társadalmi állásfoglalás is; csendes munka a tolerancia és a nemek közötti egyenlőség növelése érdekében. A különféle tevékenységek fiús-lányos, illetve férfias-nőies felosztása továbbra is mélyen gyökerezik az emberek képzeletében. Thorström mindaddig folytatja a nyilvános helyeken történő csipkeverést és felvilágosító munkáját, míg egy csipkeverő férfi nem kelt nagyobb feltűnést, mint egy csipkeverő dob fölé hajoló nagymama.


Június 6-án, az Eventuell Galériában Tarmo Thorström a csipkeverés jelenlegi helyzetéről és a finnországi „csipkeváros”, Rauma történetéről beszél saját kézimunkái fényében. Az előadás végén rövid bemutatót tart majd hordozható csipkeverő dobján. Thorström a csipkeverésben érzi igazán otthon magát, de nem csupán fonallal dolgozik. Munkáihoz lézervágót és festéksprayt használ, alapanyaga pedig lehet a fa vagy akár a fény is.


Thorström alkotásai Finnországban a köztársasági elnök függetlenség napi fogadására is eljutottak, de ún. csipke-fényalkotásokként is találkozhatott velük a nagyközönség. Csipkeinstallációi láthatók voltak a németországi Blauenben, és Finnországon kívül tartott csipkekurzusokat többek között Párizsban is.

A program helyszíne és időpontja:

Eventuell Galéria, 1056 Budapest Nyáry Pál utca 7.

Június 6-án, 17:00–18:15-ig

Tarmo Thorström június 2-től 5-ig a kozárdi csipkekonferencián vesz részt.


A rendezvény angol nyelvű.

www.thorstrom.com/