MENU
x
Maria B. Raunio és Sirpa Ihanus finn művészek kiállítása
28.04.2015 /10:00 - 31.05.2015 /18:00

Maria B. Raunio és Sirpa Ihanus finn művészek kiállítása

A Magyarországon élő Maria B. Raunio és Sirpa Ihanus képeit mutaja be egy válogatás kiállítás a Várkert Bazárban április 28 – május 31. között. A finn művészek közös kiállítása Akseli Gallen-Kallela születésének 150. évfordulója alkalmából kerül megrendezésre.

Bár mind Sirpa Ihanus mind Maria B. Raunio hosszú évek óta Magyrországon élnek, műveik mégis a finn lelket árasztják magukból: fény- és színhasználatuk valamint a térszerkesztés egyszerűsége a finn esztétikát idézi.

Sirpa Ihanus 1985 óta él Magyarországon. Ihanus szobrász és papírművész. Művészete egyértelműen oragnikus absztrakt irányba mutat. Munkáiban Ihanus természetes anyagokat használ: papírt, fát, követ és fémet; s így munkái gyakran egyfajta nehezen definiálható archetipikus érzést hoznak a felszínre. Ihanus munkáiban kedveli az erős színeket, mint sok északi ember ő is a természethez fűződő erős kapcsolatát fejezi ki így.

Maria B. Raunio, 15 éve él Magyraroszágon. Erdetileg matematikusnak készült, Japánban és Olaszországban tanult, de egyetemi tanulmányait mégis Magyrországon szerezte meg 2011-ben a Magyar Képzőművészeti Akadémián. Művei gyakran a női életszakaszok művészi interpretációi, ihletőül gyakran saját élete szolgál. Finn gyökerei öntudatlanul is megjelennek képeiben; a magány átható és pozitív megélése minden hajó és női arcképében tetten érhető.  Maria B. Raunio a finn Porras Akadémia művészeti igazgatója – a Porras Akadémia a finnországi képzőművészeti nyári egyetem – és lelkes szervezője a finn és magyar kulturális kapcsolatoknak. Raunio Rendszeresen állít ki Finnországban, Magyarországon és más kelet-közép európai országokban.

Maria B. Raunio és Sirpa Ihanus kiállítása a Várkert Bazárban április 28-tól május 31-ig tekinthető meg keddtől-vasárnapig 10-18 óra között. A Belépés díjtalan, amennyiben a Várkert Bazár másik kiállítására megváltja jegyét. A Csók150 kiállításra a belépő jegy ára 2000 Ft.