MENU
x
Hejsan Budapest! - Maria Kalaniemi
22.11.2016 /20:00 - 22.11.2016 /20:00

Hejsan Budapest! - Maria Kalaniemi

A világ egyik legrangosabb harmonikásaként ismert Maria Kalaniemi 1990-ben végzett a helsinki Sibelius Akadémián, melynek népzenei és klasszikus zenei tagozatain párhuzamosan tanult. Az akadémia körül kibontakozott új finn népzenei hullám egyik meghatározó alakja lett. 1983-tól napjainkig az akadémia növendékeivel és tanáraival alkotta zenekarait, a Niekkut, az Aldargazt, a The Helsinki Melodeon Ladies Quintetet és a Zeta Bopot, amelyek egytől egyig megkerülhetetlen szereplői voltak a finn világzenének.


Zenéje földrajzi értelemben határtalannak mondható, hiszen a skandináv és a balkáni népzene hatása éppúgy megfigyelhető benne, mint a francia keringőé vagy a tangóé. Ugyanez a változatosság jellemzi műfajilag is, elegáns átjárókkal a népzene, a jazz és a kortárs kamarazene között. Mindezek ellenére végtelenül letisztult és bensőséges zeneiség az övé, megindító érzékenységgel és tiszta költészettel. 2006-os sikere, a Kalevala archaikus hagyományához kötődő Bellow Poetry után 2010-ben Vilda Rosor címmel jelentette meg újabb albumát - immár énekes erényeit is megmutatva -, finn és svéd balladák feldolgozásaival.
Maria Kalaniemi tíz évvel ezelőtt már fellépett a Müpában, akkor a nemzetközi Accordion Tribe egyik tagjaként. Most végre saját zenekara élén hallhatjuk remek játékát.

A koncert a FinnAgora Finn-Svéd Hetének keretében valósul meg  Hejsan Budapest!  - brings Swedish-speaking Finns to you.

 

22 November 2016, 8 p.m.
Müpa
Komor Marcell u. 1

2500 HUF
Jegyek

Presented by FinnAgora and Müpa Budapest