< Back

2022-es Finn Filmnapok Budapesten

2022.2.16 20.00 - 2022.2.20 23.00

Az évente megrendezésre kerülő Finn Filmnapokon immáron a 11. alkalommal vehetnek részt a nézők Budapesten, február 16. és 20. között. A tavalyi fesztivált távolról, online tartottuk meg – idén örömmel várjuk vissza a közönséget a moziba! A fesztivál ismét a Toldi Moziban lesz megtartva, Budapest szívében.

Az idei fesztivál nyitófilmje a Tove lesz, Zaida Bergroth rendezésében. A film Tove Janssonról, a mumin nevű figurák megalkotójaként ismert finn–svéd művészről, illetve a háború utáni Helsinkiben töltött életéről szól.

A fesztivál egyik kiemelkedő darabja A vak férfi, aki nem akarta megnézni a Titanicot című film. A film elnyerte az idei évi Velencei Filmfesztivál közönségdíját, valamint része volt az Ázsia legnagyobb filmfesztiváljának számító Busan Filmfesztivál programjának. A film a vak és mellkasától lefelé lebénult Jaakko perspektíváját mutatja be. Jaakko úgy dönt, hogy elindul felkeresni szerelmét, Sirpát – ehhez pedig öt idegen segítségére lesz szüksége.

A fesztivál utolsó napján a Mohamed El Aboudi által rendezett School of Hope című dokumentumfilmet fogjuk levetíteni. A film egy aprócska iskola fejlődését követi a marokkói sivatag közepén. Az iskolába jár néhány gyermek a nomád Oulad Boukais törzsből. A törzs életmódját veszélyezteti a globális felmelegedés okozta aszály.

Számos különleges programot rendezünk meg a fesztivál során. Lesz például egy beszélgetés a Tove címszereplőjét játszó Alma Pyöstivel, egy mesterkurzus Teemu Nikki rendezővel, egy panelbeszélgetés a nemek és a szexuális kisebbségek reprezentációjáról, valamint egy audiovizuális performansz Mákó Rozi és Mákó Bori előadásában. 

Lejjebb megtekinthető a fesztivál teljes programja.

 

 

Két filmet a Távmozi platformon keresztül is levetítünk. Ezek a filmek otthonról is megnézhetők, Magyarország területén bárhonnan (az országon kívül azonban sajnos nem). Így azoknak is lehetőségük nyílik átélni a finn filmművészet alkotásait, akik nem Budapesten tartózkodnak, vagy akik nem tudnak eljutni a moziba. 

A fesztivál teljés programját itt találod

Mindegyik film magyar és angol felirattal kerül vetítésre.

Alig várjuk a fesztivált! 

A fesztiválról további információk itt, valamint a fesztivál Facebook-oldalán és Facebook-eseményén lesznek közzétéve.