Suomi 100/Finnország 100 ünnepi év Magyarországon

A Finnország 100 ünnepi év sokszínű programsorozatként jelenik meg a FinnAgora idei programkínálatában. Az ünnepi évet a Független objektív (Independence Through the Lenses) című kiállítás nyitotta a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban januárban. Az év elejének másik kiemelkedő eseménye a nagy népszerűségnek örvendő Finn Filmnapok volt.

A Finnország 100 ünnepi év központi témája, az EGYÜTT egyszersmind a májusban, a Budapesti Finn Nagykövetség udvarán megrendezésre kerülő SOPPA pop-up étterem témája is lesz. A mára már hagyománnyá vált Soppa Étterem idén is a nagy népszerűségnek örvendő lazaclevessel kedveskedik a látogatóknak, valamint sokszínű programmal készülünk az egész család számára. A zenéről Finnország első Unicef jószolgálati nagykövetei, Eija Ahvo és Susanna Haavisto gondoskodnak majd, Esa Helasvuo zenei kíséretével.

A centenáriumi évben a FinnAgora a Finnországi kisebbségek közül az Európai Unió egyetlen őslakos népét, a Finnország területén is élő számikat szeretné kiemelni. A május 23-29-ig megrendezésre kerülő A számi fiatalok és a kulturális aktivizmus című rendezvény fiatal számi művészek állásfoglaló műalkotásait mutatja be, a művészet eszközeivel állást foglalva és párbeszédet szorgalmazva az őslakos népek, illetve a kisebbségek helyzetéről és jogairól napjaink társadalmában.

Az ünnepi év egyik fő eseménye a FinnAgora és a Budapesti Finn Nagykövetség által közösen szervezett Bátor diák – jövőbe tekintő tanár című program lesz, melynek egyik célja, hogy árnyalja a magyar diákok Finnországról kialakított képét, valamint hogy a magyar tanárok számára bemutassa a finn iskolarendszer leghasznosabb gyakorlatait és legújabb innovációit.

2017-ben a finn irodalmat és a fordítókat is szeretnénk bemutatni és támogatni. A Magyar-Finn Társaság és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Finnugor Tanszéke, a FinnAgorával együttműködésben februárban a százéves Finnország tiszteletére műfordítói versenyt hirdetett kezdő műfordítók számára. Reméljük, hogy az új fordítások segítségével a magyar olvasók minél több finn irodalmi alkotással ismerkedhetnek meg. Az elkészült pályaművek beküldésének határideje 2017. július 6.

A Finnagora 2017-es programjai közt a finn építészet, a dizájn, a jazz, valamint a média- és fényfestő művészet is nagy hangsúllyal jelenik meg. A 2017. június 29-én a FUGA Budapest Építészeti Központban nyíló ”Echoes – A finn építészet és formatervezés 100 éve” (Echoes – 100 Years in Finnish Architecture and Design) című vándorkiállítás bemutatja a finn építészet és iparművészet legjelentősebb alkotásait, illetve ezeken kívül néhány kevésbé ismert gyöngyszemet is felvonultat a függetlenség kivívásától napjainkig. A Made in Hungaryn és MeeD közös szervezésében megvalósuló „Határtalan Design” (Design Without Borders) kiállításon pedig fiatal finn tervezők munkái is láthatóak 2017. április 1 – május 7-ig.

A Duna Budai oldalán, a Bartók Béla úti Eleven Ősz utcafesztivál díszvendége 2017-ben a százéves függetlenségét ünneplő Finnország lesz. A Bartók Béla út Budapest egyik legismertebb, művészeti galériákat felvonultató utcája, ahol idén szeptemberben negyedik alkalommal kerül megrendezésre az őszi utcafesztivál, amikor az utca a művészet helyszínévé válik. A FinnAgora és a Budapesti Finn Nagykövetség, a helyi szereplőkkel közösen igyekszik a fesztivált Finnországot ünneplő programokkal megtölteni.

Az ünnepi évet 2017. december elején, a Finnország függetlenségének százéves évfordulója alkalmából a Budapestet finn nemzeti színekbe öltöztető díszkivilágítás, valamint a Liszt Ferenc Zeneakadémián december 3-án megrendezendő ünnepi koncert koronázza majd.