< Back

A művészi önkifejezés szabadsága és a művész felelőssége napjainkban

A művészet nemcsak az ellenállás és a lázadás, hanem a remény és a tudatos felelősségvállalás kifejezésére is szolgálhat. A társadalmi és politikai változások hátterében mindig fontos szerepet játszott. A művészet egyedülálló módon képes arra, hogy teret és eszközöket adjon az érdekképviseletnek, az aktív cselekvésnek és a változásnak. Alkotásain keresztül egyre több művész foglal állást az Európában és a világon zajló eseményekkel kapcsolatban. Azonban ezzel egy időben számos országban veszélyben van a kifejezés szabadságához való joguk.

A beszélgetés során három szakember vitatja meg a művészi önkifejezés szabadságának és a művészek felelősségének kérdését napjaink változó Európájában és azon túl.

Résztvevők:

Stefan Bremer

Stefan Bremer a finn fotóművészet egyik meghatározó alakja, aki a művészi fotók készítése mellett sikeres a dokumentum-, sajtó- és színházi fotózás területén is. Számos finnországi művészeti iskolában dolgozott, de tanított a stockholmi Fotóművészeti Főiskolán (Fotoskolan STHLM) és a Göteborgi Egyetemen is. 1988-ban megkapta a Finn Állami Fotóművészeti Díjat, 1999-ben pedig a művészetek professzora kinevezést, majd 2011-ben érdemeit Helsinki Város Kulturális Díjával ismerték el. Több mint 200 önálló kiállítása volt eddig.

Hanna Helavuori

Helavuori a TINFO /Theatre Info Finland) elnevezésű színházi élettel foglalkozó non-profit szervezet igazgatója. Színházi kutató és egyetemi oktató. Számos kötet és tanulmány szerzője, valamint készít kiállításszövegeket és -koncepciókat is. Szakterülete a finn színház és kultúrpolitika, a szerzői szerep változásai, valamint a nők kortárs előadóművészetekben és drámákban betöltött szerepe.

Sugár János

Sugár János magyar képzőművész és filmes. Munkáit Európa és a világ számos kiállítótermében bemutatták. Alapító tagja a Media Research Alapítványnak és rendszeresen reflektál művészeti és társadalmi kérdésekre. 1990 óta a Magyar Képzőművészeti Egyetem Intermédia Tanszékének tanára. Művészete elsősorban társadalmi és politikai nézőpontokat bemutató installációkból, videókból és grafikákból áll. Céljai között szerepel, hogy a nyilvános terekben – például az Interneten – való kritikus és aktív megjelenésen keresztül feltárja a különböző jelenségek valós jelentését.

18.30 és 19.00 között Stefan Bremer mutatja be Ahmed Alalousival közös, BORDERLINE című kiállítását, amely 2018. május 16-31. között tekinthető meg a HybridArt Space-ben.

 
2018. május 29.
19.00
HybridArt Space
Galamb u. 6., 1052, Budapest
 
A belépés ingyenes

Az est szervezője a FinnAgora.