A Finn Filmnapokon számos filmes szakemberrel ismerkedhetünk meg!

2017.2.8 19.00

A Fesztivál idején összesen kilenc szuper finn filmet láthatunk! A filmek olyan fontos témákkal foglalkoznak, mint a különbözőség elfogadása vagy az empátia és tolerancia.

A Filmnapok kísérőprogramjai közül kiemelkedik a Sound Design Workshop február 11-én, szombaton; illetve „A nők szerepe a mai filmiparban” című beszélgetés, február 12-én, vasárnap. A nyitófilm a Pixadores (2014) című dokumentumfilm lesz, február 8-án. A vetítés után beszélgetés Amir Escandari rendezővel.

Programjainkban nagy hangsúlyt fektettünk a finn-magyar párbeszédre. Meghívott vendégeink között Amir Escandari rendezőn kívül szerepel még Petri Kotwica, a Feloldozás (2015), illetve Ville Jankkeri, a Hozományvadász (2016) rendezője. A szombati Sound Design Workshopon pedig Tuomas Klaavo finn sound designer és Kalotás Csaba magyar zeneszerző vesznek majd részt Petri Kotwicával közösen.

A Filmnapok programjában idén nagy hangsúlyt kaptak a női szerepek: a Hozományvadász (Onnenonkija) (2016), A bába (Kätilö) (2015), a Feloldozás (Henkesi edestä) (2015), a Varpu (Tyttö nimeltä Varpu) (2015) és A többi lány (Toiset tytöt) (2015) mind női nézőpontból mutatnak be egy-egy történetet. A Filmnapok február 12-én, vasárnap „A nők szerepe napjaink filmiparában” című beszélgetéssel éri el csúcspontját, melynek résztvevői Laura Birn, Láng Annamária és Petri Kotwica lesznek.

A Fesztivált a FinnAgora szervezi, a Toldi Mozival együttműködésben, a Finn Filmalap (Suomen Elokuvasäätiö), a Szimpla Film és a HTI Travel támogatásával.