< Back

Elköszön Budapesttől Cita Högnabba-Lumikero

2021. február 1-jével vezetőváltás lesz a FinnAgorában: Cita Högnabba-Lumikero távozik igazgatói munkaköréből. A kulturális intézetet több mint öt évig vezető Högnabba-Lumikero elégedetten tér vissza Finnországba. Köszönetet mond az itt töltött évekért és a kiváló együttműködésért a FinnAgora partnereivel.

- Sokoldalú volt a Budapesten eltöltött időszak, és szerencsére hozzáértő emberekkel dolgozhattam együtt, akikkel a jövőben is tartani fogom a kapcsolatot.

A vezetősége alatt megvalósított prorgamok közül a finn iskolarendszer bemutatását, a sajtószabadság kérdéséről folytatott beszélgetést, és az egyenjogúság, valamint a start up-vállalkozások témáját szeretné kiemelni, továbbá természetesen az érdekes kiállításokat, és a finn filmet, irodalmat, zenét népszerűsítő rendezvényeket. Az öt év során annyi eseményt hoztak létre a FinnAgora profi gárdájával, hogy képtelenség itt felsorolni.

- Megtanultam sok mindent. Mi, finnek és a magyarok egyformák vagyunk, de különbözőek is, és a párbeszéd mindig fontos. Nyitva kell tartani az ablakot a világra, hogy máshonnan is érjen minket tapasztalat és inspiráció.

A kulturális életből a komolyzenei koncertek és az operakínálat fog neki hiányozni Budapestről. Soha nem fogja elfelejteni a gyönyörű várost a kis utcákkal, a vásárcsarnokokkal, és a szabadba hívógató, tágas parkokat, dombokat.

- Úgy terveztem eredetileg, hogy sokat utazom majd a megbízatásom utolsó szakaszában, de a járvány sajnos útjába állt a terveknek.

Eero Yrjö-Koskinen, a FinnAgora új vezetője február elejétől tölti be hivatalát, és az intézet csapatával együtt új színeket hoz az eddigi működésbe. Tapasztalt szakember, aki lelkesen várja új feladatát.

- Eero egy csodálatos intézetbe, és egy gyönyörű városba érkezik. Kívánok neki minden jót, és biztos vagyok benne, hogy jól fogja magát érezni – mondja Cita.